Borsele hoopt weer op vijf ton subsidie voor monumentale kerken

De gemeente Borsele hoopt opnieuw een half miljoen euro subsidie te krijgen voor het onderhoud van tien monumentale kerken. De gemeente ondersteunt de kerkbesturen bij het aanvragen van de subsidie. Het gaat om een rijkssubsidie, de zogenoemde SIM: Subsidieregeling Instandhouding Monumenten.
Dorpskerk Heinkenszand
Ook voor de Dorpskerk in Heinkenszand is subsidie aangevraagd © SOB
Het aanvragen daarvan is tamelijk ingewikkeld en kostbaar. Er moet onder meer een architectenbureau in de arm zijn genomen om een bestek en een begroting op te stellen voor de komende zes jaar. De gemeente Borsele komt de kerkbesturen daar sinds 2011 in tegemoet. "De subsidie is vooral voor onderhoud", zegt wethouder Kees Weststrate. "Dat is het uitgangspunt. Zo voorkom je veel grotere kosten in de toekomst. En de monumenten blijven er netjes bijstaan." De gemeente neemt de kosten van het architectenbureau voor haar rekening en ondersteunt de kerkbesturen met de kennis en kunde die er in het gemeentehuis aanwezig is rond monumentale gebouwen.

Overstromingen en oorlog

Die ondersteunende rol van de gemeente is er sinds 2011. Weststrate noemt die faciliterende aanpak 'uniek'. "Je kunt een kerk zien als een gebouw van een bepaalde religieuze groep, maar ik denk dat een kerk ook een baken in het dorp is en het landschap." De gemeente is geen eigenaar van de monumentale kerken, maar wel van een paar torens die daarbij horen. Dat eigendomsrecht stamt hier uit de tijd van Napoleon, toen de kerktorens nog een belangrijke rol vervulden als uitkijkpost tijdens overstromingen en oorlogen. Ze waren ook van belang om met de klokken te kunnen communiceren met de bevolking. Vandaar dat de torens een zaak van het gemeentebestuur werden.

Nieuwe periode

De subsidie wordt aangevraagd voor een periode van zes jaar. In de vorige periode (2016-2022) is er ongeveer een half miljoen euro losgekomen van het rijk. De gemeente Borsele hoopt dat er in de nieuwe periode tot 2028 opnieuw zo'n bedrag voor de kerken beschikbaar komt. De subsidieaanvragen zijn op tijd de deur uitgegaan.
De kerken waar het om gaat zijn de Sint-Maartenskerk in Baarland, de Dorpskerk in Driewegen, de Rooms-Katholieke Kerk van de Heilige Blasius in Heinkenszand, de Dorpskerk in Heinkenszand, de protestantse kerk in Hoedekenskerke, de Rooms-Katholieke Kerk van de Heilige Bonifacius in Kwadendamme, de Mariakerk in Nisse, de Sint-Eligiuskerk in Oudelande, de Maartenskerk in 's-Gravenpolder en de Johannes de Doperkerk in 's-Heer Abtskerke.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.