Guus (11) uit Middelburg is beste voorlezer van Nederland

De 11-jarige Guus Janse uit Middelburg is nog flink aan het nagenieten van zijn overwinning. Hij werd deze week Nationale Voorleeskampioen en is daarmee de eerste Zeeuw ooit die zich zo mag noemen: "Het leuke aan lezen is dat het allemaal letters zijn waar je in je hoofd beelden bij kunt bedenken. Zonder lezen kom je eigenlijk nergens", vertelt hij.
Guus Janse voorleeskampioen
Guus werd deze week Nationale Voorleeskampioen in Utrecht © Ary Janse
Groep zeven van basisschool De Regenboog in Middelburg was allang overtuigd van de voorleestalenten van Guus, maar nu is ook de rest van Nederland om. Afgelopen woensdag werd Guus eerste bij de Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Hij las voor uit het boek Prutsers & Pechvogels van Tosca Menten en Jozua Douglas: "Je mocht zelf een boek uitkiezen, daar moest je een stukje uit voorlezen. Ook is er het onderdeel 'onvoorbereid lezen'. Dan moet je een stukje lezen dat je nog niet kent. Dat is spannender dan dat je het voor kunt bereiden."
Toch viel de spanning mee voor Guus: "Ik was een klein beetje gespannen, maar het waren gezonde zenuwen. Gelukkig was ik de op één na laatste voorlezer, dan weet je al hoe de anderen het doen. Die deden het ook allemaal heel erg goed. Ik had niet gedacht dat ik zou winnen."

'Blijkbaar kan ik dat goed'

De gouden tip om goed voor te lezen is volgens Guus simpel: "Je moet vooral het publiek erbij betrekken en enthousiast voorlezen." En daar heeft Guus duidelijk een groot talent voor: "Blijkbaar kan ik dat goed."
Guus Janse voorleeskampioen
Guus las voor uit Prutsers & Pechvogels © Ary Janse
Zijn enthousiasme voor het lezen hoopt hij over te brengen op andere kinderen: "Ik vind zelf lezen heel leuk. Als andere kinderen nog enthousiaster kunnen worden over lezen door mij, dan zou dat helemaal geweldig zijn." En misschien gaat hij dat ook in zijn toekomst nog doen: "Ik wil op dit moment meester worden." Zelf boeken schrijven lijkt hem daarentegen niets: "Boeken lezen vind ik leuk, maar schrijven laat ik aan de schrijvers over."

Hele school krijgt taart

Op De Regenboog wordt de overwinning volgende week groots gevierd. Directeur Annemiek de Quelerij is ontzettend trots op Guus: "Deze overwinning willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. We waren ook al heel trots toen hij Zeeuws Kampioen werd en daarna zei ik: "Guus, als je Nationaal Voorleeskampioen wordt, dan trakteer ik de hele school op taart. Dus nu moet ik wel", zegt ze lachend.
Guus Janse voorleeskampioen
Guus eindigde op de eerste plaats © Ary Janse
"We gaan Guus sowieso toezingen en hij mag nog een keer voor de hele school voorlezen", vertelt De Quelerij. Wanneer de huldiging precies plaatsvindt, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Guus het komende jaar kinderdirecteur is van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hij mag in die rol meedenken over nieuwe activiteiten voor kinderen van drie tot dertien jaar.