Leerlingen missen lessen én examens door uitval bussen in Zeeland

Wachten op de bus tot je een ons weegt, het overkomt Stef van Damme de laatste tijd regelmatig. Hij woont in Kloosterzande en moet naar Goes voor zijn opleiding, maar vanwege veel zieke chauffeurs rijden er minder bussen. Hierdoor vervalt op sommige momenten een rit zodat Stef niet op tijd op school is. En hij is niet de enige.
Stef van Damme komt regelmatig te laat op school, omdat de bus niet rijdt
Op Facebook reageren veel meer ouders ontzet op het bericht dat tot half juli zo'n vijf procent van de ritten vervalt. "Mijn dochter had gisteren examen in Middelburg, helaas alles gemist doordat Connexxion niets had vermeldt op de app", schrijft Hans Arissen. Ook Saskia Vlassenrood reageert: "Niet normaal toch!! Femke zit op het Groencollege en ze moet de bus van kwart voor 7 hebben om op tijd te komen. Ik vrees voor de komende tijd."

Zelf rijden

De moeder van Stef heeft besloten om haar zoon te helpen. "Zodra hij belt dat de bus is uitgevallen rij ik hem naar Terneuzen waar hij de overstap kan halen. Dat lukt niet altijd in verband met werk, maar als ik tijd heb dan doe ik dat", zegt Alexandra van Damme. De irritatie loopt bij haar op: "Ik betaal een flink bedrag voor de bus om hem naar school te krijgen, wat als hij een belangrijke toets heeft en ik hem niet kan brengen? Daar maak ik me wel zorgen over."
Uitval Connexxion D2
Stef van Damme en zijn moeder Alexandra zitten in de bushalte in Kloosterzande en checken de tijden van Connexxion © Omroep Zeeland
Het busbedrijf laat weten dat vooral vroege en late ritten worden geschrapt omdat daar de minste mensen door geraakt worden. "Bij ons is dat niet het geval", zegt Alexandra. "Het zou heel fijn zijn als de bus van 6:45, 7:15 en 7:30 blijven rijden. Zoveel bussen hebben we niet op het dorp en als je de bus mist voor de overstap in Terneuzen dan heb je een probleem."

App blijven checken

De vervoersmaatschappij adviseert de reizigers om voor vertrek te controleren of de bus rijdt via de app of website. Vanaf aankomende maandag schrappen ze namelijk structureel een aantal ritten. "We willen niet meer dat reizigers voor verrassingen komen te staan. Vandaar dat we via een telling hebben besloten welke ritten er tijdelijk worden uitgehaald. Als je de reis plant dan zie je meteen welke bus er niet rijdt en kun je een alternatieve route uitzoeken", verklaard woordvoerder Daphne Duller.
Alexandra van Damme hoopt in ieder geval dat het probleem snel wordt opgelost. "Het is nog een paar maanden tot de zomervakantie dus het zou fijn zijn als de kinderen voor die tijd nog even op tijd op school kunnen komen, waardoor ze zo min mogelijk lesstof missen", zegt ze.