Afscheid van WIM: feestje met een zwart randje

Met een spetterend feest namen skaters, steppers en kinderen uit de buurt vandaag afscheid van skatepark WIM in de Veerse Poort in Middelburg. De baan wordt binnenkort gesloopt vanwege jarenlange klachten vanuit de buurt en de nieuwe baan die 500 meter verderop komt te liggen is pas tegen het einde van het jaar klaar.
Afscheid van WIM: feestje met een zwart randje
Om 13.00 uur zijn er al zo'n zeventig jongelui op het afscheidsfeestje af gekomen. Een dj draait muziek en de sfeer is opgewekt. Jongerenwerker Rick Hamelink erkent dat er een klein zwart randje aan het feest zit, maar kijkt liever vooruit: "We hebben zicht op een prachtige nieuwe baan en dat maakt het vandaag toch wel gewoon feest."
Nog één keer moeten de omwonenden de geluiden die horen bij het steppen en skaten, vandaag inclusief dansmuziek op bescheiden volume, dulden. Dertien jaar lang streden de buren tegen de overlast die skatepark WIM voor hen opleverde en uiteindelijk gaf de rechter de omwonenden gelijk.

Wachten op de nieuwe baan

Dat zette de skaters aan tot actie en met een handtekeningenactie en veel media-aandacht wisten ze de Middelburgse politiek zover te krijgen dat die de verantwoordelijkheid op zich nam en een plek én geld voor een nieuwe baan vond. Maar die kan pas tegen het einde van het jaar klaar zijn, dus wacht de skaters en steppers een baanloze tussentijd.
skatebaan middelburg
Skaters en steppers tijdens afscheidsfeestje skatepark © Omroep Zeeland
Het lijkt de aanwezige jongeren niet al te veel te doen. Luke is een van de steppers die vandaag aanwezig is en hij gaat in de tussentijd dan maar steppen op plekken waar het eigenlijk niet mag: "En als ik dan weggestuurd word, is dat maar jammer." En ook Jelle gaat de komende tijd de straat op, zegt hij. Hij heeft er vertrouwen in dat het aan het eind van het jaar wel goedkomt met de nieuwe baan, die zo'n 500 meter verderop komt te liggen. "Vandaag is het feest", zegt hij, "De laatste dag om al je trucs op het beton van de WIM te laten zien."
James uit Goes heeft dan weer minder vertrouwen in de aanleg van de nieuwe baan: "Ik zie dat er hier en in Goes veel beloofd wordt, maar dat er nogal eens weinig van terecht komt." James blijft de komende maanden in Goes steppen en wanneer de nieuwe baan in Middelburg er komt, is hij zeker van plan om daar regelmatig gebruik van te maken.