Kerkbanken voor een habbekrats, ze vliegen de deur uit

De Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk in IJzendijke hield vandaag leegverkoop. Schilderijen, bijbels, maar ook de kerkbankjes werden verkocht. Vooral die laatste waren in trek, want om 9.00 uur stonden de eerste IJzendijkenaren al in de rij om zo'n bankje te bemachtigen.
Kerkbanken gaan als warme broodjes over de toonbank
Alle vierpersoonsbanken waren binnen mum van tijd uitverkocht en dat verbaast Ronald van Quekelberge, vicevoorzitter van de parochie, niets: "Per zitplaats vragen we vijf euro, dus een bankje van vier zitplaatsen kost twintig euro, een habbekrats." De enige kleine bank die er nog staat was bedoeld voor kinderen. José Doens twijfelt daarom of ze die wilt kopen. "Mijn man is 1 meter 96, ik vraag me af of hij daarop past", dubt ze.

Kerkbank met bloemen

Doens belt haar man om te overleggen: "Stuur maar wat foto's en laat het bankje even opmeten", reageert hij. Terwijl ze met hem aan de telefoon is probeert ze het bankje uit. "Hij zit best lekker, maar ik glij er bijna vanaf. Het zitgedeelte is behoorlijk smal. Ik ben vroeger heel vaak in deze kerk geweest en mijn moeder heeft hier veertig jaar lang de bloemen verzorgd. Ik zou het eerder kopen uit nostalgie dan dat ik het echt ga gebruiken. Misschien zet ik 'm wel in de tuin en dan zet ik er bloemen op!"

'Deze kerk was mijn tweede thuis'

De 84-jarige Marie Dullaert kwam vroeger ook vaak in de kerk. "Ik zong hier elke zondag, mijn man is kerkmeester geweest, mijn kinderen zijn hier gedoopt en mijn dochters zijn hier getrouwd." Dat de inboedel wordt verkocht is voor haar best een emotionele gebeurtenis. "Vooral als ik erover praat dan valt het me zwaar. Het is onze kerk geweest en voor mij was het een tweede thuis", vertelt Dullaert.
Kerkverkoop IJzendijke
Ronald van Quekelberge in de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk in IJzendijke © Omroep Zeeland
Bij de organisatie blijft het bezoek van Dullaert niet onopgemerkt en ze krijgt een bloemetje mee. "Dat heeft hier altijd in de kerk gestaan bij het Maria-altaar, dat vind ik heel mooi. Het zijn kunstbloemen en die vergaan gelukkig niet, dus het is een blijvende herinnering aan de kerk." Een bankje zou ze ook graag meenemen, maar daar heeft ze thuis niet genoeg ruimte voor.

Nieuwe bestemming

De kerk wordt al sinds 2017 niet meer gebruikt en gaat binnenkort in de verkoop. "Dan krijgt de kerk een nieuwe bestemming", zegt Van Quekelberge. Hij hoopt alleen wel dat de kapel bij de ingang voor iedereen toegankelijk blijft. "Dan kunnen mensen daar nog een kaarsje aansteken voor overleden dierbaren. Het geld dat we vandaag ophalen zouden we daar graag aan besteden, om dat gedeelte in stand te houden", aldus Van Quakelberge.