Acht Zeeuwse restaurants behouden hun Michelinsterren, 'Blij dat we hier weer staan'

Zeeuwse sterrenrestaurants kunnen opgelucht ademhalen: ze behouden allemaal hun Michelinster(ren). Nieuwe sterren heeft Michelin dit jaar niet uitgedeeld in Zeeland.
Aantal Michelinsterren in Zeeland, Michelin, Michelinster, sterrenrestaurants, sterrenrestaurant, restaurants
Zeeland telt sinds vorig jaar twaalf sterren © Omroep Zeeland
Ook een eerste groene ster blijft uit. Deze duurzame sterren worden sinds vorig jaar uitgereikt aan restaurants en chefs die bijvoorbeeld werken met ethische leveranciers, afval proberen te verminderen en groente en fruit wildplukken in de natuur. Restaurant Morille uit Koudekerke werd genoemd als kanshebber, maar zat niet bij de drie Nederlandse restaurants die voor het eerst een groene ster kregen.
"Ik had er zelf niet heel veel verwachtingen van, maar iedereen om je heen zegt: jullie gaan 'm wel krijgen, die groene ster. Maar het mocht niet zo zijn", zegt chef-kok Dennis Willems. Toch is Willems vooral blij voor zijn collega's, die de ster wel hebben gekregen. "Ik had het van hen ook wel verwacht", zegt hij. "Ik denk ook dat ze toch een hoger niveau van gastronomie verwachten, maar als ze puur kijken naar duurzaamheid, hadden wij er wel tussen moeten staan." Zelf kijkt hij vooral vooruit: "We gaan gewoon lekker door met wat we doen en het zou leuk zijn als het ooit opgepikt wordt."

Michelinsterren

Het presenteren van de lijst gebeurde dit jaar weer in een vol theater. Afgelopen jaren konden er geen mensen bij aanwezig zijn vanwege de coronamaatregelen. Om die reden is de uitreiking dit jaar ook uitgesteld van maart naar mei. De Zeeuwse restaurants houden hun in totaal twaalf Michelinsterren.
Inter Scaldes in Kruiningen heeft wederom drie Michelinsterren. Het is samen met restaurant De Librije in Zwolle het enige restaurant in Nederland dat drie sterren heeft. "Ik ben heel blij dat we hier weer op het podium mogen staan", zei gastvrouw Claudia Brevet bij de uitreiking. Chef-kok Jannis Brevet is blij dat het restaurant weer een goed jaar achter de rug heeft.
Chef-kok Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia in hun restaurant Inter Scaldes
Chef-kok Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia in hun restaurant Inter Scaldes © ANP
"Het ging weer helemaal los, de buitenlandse gasten blijven nog een beetje weg maar het restaurant werd goed opgevuld met Nederlandse en Belgische gasten", vertelde hij bij de uitreiking. "Qua trends kiezen gasten de laatste tijd meer voor à la carte gerechten, dus de menu's vervallen een beetje, maar dat vind ik wel spannend in de keuken."

Sterrenverdeling in Zeeland

Pure C in Cadzand-Bad en De Kromme Watergang in Slijkplaat staan nog steeds op twee sterren. Vijf andere restaurants, AIRrepublic in Cadzand-Bad, Spetters in Breskens, 't Vlasbloemeken in Koewacht, Katseveer in Wilhelminadorp en Meliefste in Wolphaartsdijk, behouden hun ster. Meliefste was vorig jaar het laatste nieuwe restaurant dat een ster kreeg.