Kamerlid Kiki Hagen wil Zeeuwen laten testen op PFAS

Volgens Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) is er genoeg aanleiding om een bevolkingsonderzoek in te stellen naar PFAS bij de inwoners van gemeenten rondom de Westerschelde. Vandaag stelde het kamerlid vragen over de PFAS-kwestie aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen.
Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) wil een bevolkingsonderzoek onder Zeeuwen naar PFAS
Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) wil een bevolkingsonderzoek onder Zeeuwen naar PFAS © ANP
Hagen stelde de vragen naar aanleiding van een onderzoek van het RIVM en een eerdere oproep van de GGD om geen vis meer uit de Westerschelde te eten. Uit dat onderzoek bleek dat het onverstandig is om zelfgevangen vis uit de Westerschelde meer dan één keer per jaar te eten. Gepelde garnalen uit de Westerschelde zouden niet meer dan twee keer per jaar gegeten mogen worden. In mosselen en oesters zit dan weer minder PFAS.

Schade verhalen

In totaal stelde Hagen zeven vragen met betrekking tot het PFAS-probleem. Met de vragen probeerde Hagen antwoord te krijgen op een motie die ze eerder indiende en die werd aangenomen. Daarin werd afgesproken dat de schade van PFAS vanuit zowel Nederland als België verhaald moet worden op 3M, het bedrijf dat de PFAS loost in de Schelde.

'Onacceptabel'

Ook wil Hagen met haar vragen erachter komen wat de staatssecretaris op korte termijn doet aan de PFAS-kwestie met de daarbij behorende financiële gevolgen en bovenal: de gevolgen voor de gezondheid van Zeeuwen. "Welke stappen gaat u zetten om ervoor te zorgen dat vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde weer veilig gegeten kunnen worden?", luidde haar laatste vraag. Het kamerlid vind het 'onacceptabel' dat Zeeuwen nu wordt geadviseerd om vis te kopen in de winkel omdat het dan niet uit de Westerschelde afkomstig is.