Horeca moet creatiever op zoek naar nieuwe mensen

De horeca moet met meer creativiteit gaan zoeken naar nieuwe medewerkers. Dat zegt Frank de Reu, voorzitter van Koninklijke Horeca Zeeland. Het UWV verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt voorlopig aanhoudt en dat veel vacatures niet gevuld kunnen worden.
horeca
Horeca moet creatiever op zoek naar nieuwe mensen © Canva
De horeca in Nederland had voor de coronacrisis 380.000 medewerkers. In de afgelopen coronajaren zijn er daarvan 80.000 vertrokken, dus de horeca heeft veel vacatures. Frank de Reu zoekt voor zijn eigen strandpaviljoen Puur nog medewerkers en hij ziet dat zijn collega's ook mensen zoeken. Het is inmiddels moeilijker geworden om een horecazaak te vinden die geen papiertje met vacatures bij de deur heeft hangen dan één die dat wel heeft.

Ruimer zoeken of meer sluiten

"We moeten na gaan denken hoe we dingen anders gaan doen", denkt De Reu. "We moeten nadenken over werktijden, bijvoorbeeld een vierdaagse werkweek of mensen in het weekend een dag vrij geven. Maar dat moet wel kunnen." Anders resteert er volgens de horecaman niets anders dan extra dagen of dagdelen dicht te gaan. "Maar dat wil je niet na twee coronajaren", zegt De Reu. Ook ziet De Reu dat in Zeeuws-Vlaanderen al meerdere Oekraïense vluchtelingen aan het werk zijn gegaan in de horeca, naar grote tevredenheid van de mensen en de bedrijven.
Het UWV heeft een prognose gemaakt van de arbeidsmarkt in Zeeland in de komende jaren. Ze verwachten dat de krapte structureel wordt en dat er dus meer vacatures zullen blijven dan dat er Zeeuwen zijn om ze te kunnen vullen. De techniek, zorg en horeca zijn de sectoren die het hardst hierdoor geraakt zullen worden, verwacht het UWV.
Technische oplossingen kunnen ook helpen. Zo kan een ondernemer kiezen om mensen via een QR-code te laten bestellen en betalen. Dat scheelt de ober twee van de drie wandelingen naar de tafel, alleen het daadwerkelijk brengen van de bestelling blijft over.

Geen gedwongen sluitingen

Hoe zwaar de sector het ook heeft, gedwongen sluitingen verwacht De Reu niet. "De meeste ondernemers hebben een netwerk om wat dingen te kunnen doen in de zomer. Ze werken met studenten of met een kleinere opstelling zodat ze wellicht toch het tij kunnen keren en kunnen blijven draaien."