Terneuzen verzorgt crisisnoodopvang asielzoekers

Zeeland, Amsterdam-Amstelland, Groningen en Friesland zijn vanaf woensdag als eerste vier veiligheidsregio's aan de beurt om twee weken lang crisisnoodopvang te verzorgen voor zeshonderd asielzoekers. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Die maatregel moet helpen de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Terneuzen heeft de benodigde 150 Zeeuwse plekken al beschikbaar gesteld.
Opvangcentrum Terneuzen
De opvang in de voormalige bibliotheek van Terneuzen © Gemeente Terneuzen
Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel kondigde dinsdag aan dat de veiligheidsregio's bij toerbeurt mensen gaan opvangen. Die nieuwe afspraken zouden tot in augustus de ernstigste problemen moeten kunnen voorkomen.

Steeds twee weken per gemeente

De veiligheidsregio's hebben afgesproken dat steeds vier gemeenten twee weken lang noodopvang regelen voor 150 mensen. Omdat er 25 veiligheidsregio's zijn, levert dit in ieder geval voor de komende twaalf weken voldoende opvangcapaciteit op. Hierdoor hoeven mensen niet meer in stoelen op de gang van het aanmeldcentrum in Ter Apel te slapen, zoals de afgelopen tijd meerdere keren het geval was.

Geen bed in opvangcentrum

Maandagavond was er voor 120 mensen geen bed meer in het opvangcentrum in Ter Apel. Hoe het er dinsdagavond voorstaat, kon een woordvoerder van het COA niet precies zeggen. Wel is het volgens hem nog steeds "heel druk" in Ter Apel. De zeshonderd bedden die de veiligheidsregio's nu regelen zullen volgens hem "een verlichting betekenen" en zijn wat het COA betreft "een zeer welkome bijdrage aan het aantal beschikbare opvangplekken".
Terneuzen gaat de vluchtelingen opvangen in de voormalige bibliotheek. Daar krijgen ze een bed, sanitaire voorzieningen, eten, basiszorg en toezicht. Na twee weken wordt iedereen overgeplaatst naar een opvanglocatie in een andere regio.