De Dijk stopt, tribute band ruikt zijn kans

Na 41 jaar zet de Nederlandstalige popgroep De Dijk er een punt achter. Zanger Huub van der Lubbe kondigde het einde van de band aan in een interview met De Volkskrant. De Zeeuwse tribute band Dubbel D zat min of meer op dit moment te wachten. Binnenkort zijn zij één van de weinige bands in Nederland die het repertoire van De Dijk live op de planken brengt.
Zanger Eric Holm van Dubbel D was niet echt verrast toen hij het nieuws hoorde: "Huub was al een paar jaar met privéprojecten bezig. Hij wilde toen toch nog een poosje door, op aandringen van de andere bandleden. Dus ik ben niet verrast, maar wel erg blij. De boekingen kunnen nu binnenstromen."
De Dijk stopt
Tributeband Dubbel D © Omroep Zeeland
Tribute band Dubbel D ontstond een kleine tien jaar geleden. Gitarist Kees Wondergem (ex-Surrender) sprak een lid van de Rowwen Hèze tribute band. Ze besloten samen verder te gaan als tribute band van De Dijk en gingen op zoek naar een geschikte zanger voor de band. Na audities bleek dat dus Eric Holm te zijn. Met hun optredens op festivals en in de theaters brengt Dubbel D een hommage aan De Dijk. De muzikanten spelen het repertoire in de originele arrangementen.
De Dijk begon in 1981 en kreeg het jaar daarop meteen landelijke bekendheid met de single Bloedend Hart. De band scoorde hits als Mag Het Licht Uit, Nergens Goed Voor en Als Ze Er Niet Is. In 2010 werkte De Dijk samen met de Amerikaanse soulzanger Solomon Burke (1940-2010) op het album Hold On Tight. Van 2000 tot 2014 speelde de in Hulst opgegroeide JB Meijers gitaar in de band. De Dijk werd onderscheiden met een Gouden Harp, een Edison Oeuvreprijs en de Popprijs. Als reden om te stoppen voert Huub aan dat hij 'niet in herhaling wil vallen'. Ook spelen problemen met zijn gehoor een rol. De Dijk maakt de tournee dit jaar nog af. Het laatste optreden is in Paradiso Amsterdam op 17 december.
Over de vraag waarom de muziek van De Dijk zo bijzonder is hoeft Eric niet lang na te denken: "Ik denk dat de teksten voor iedereen wel herkenbaar zijn: Als Ze Er Niet Is, Binnen zonder kloppen, Mag Het Licht Uit. En het is rock, het is blues, het is soul, het is funk, het zijn allerlei muziekstromingen door elkaar. Voor mij is het één van de beste bands van Nederland."
Huub van der Lubbe en Eric Holm
Huub van der Lubbe en Eric Holm © Ingrid Ruedisueli
Eric Holm van coverband Dubbel D legt uit waarom hij blij is dat De Dijk stopt.