Nieuw festival in Groede, ook voor mensen die nooit naar klassieke muziek luisteren

Een spiksplinternieuw festival start komend weekend in het dorpshart van Groede. Het Hoogtij Festival moet niet alleen liefhebbers van klassieke muziek trekken, maar juist ook mensen die nooit klassieke muziek luisteren. "Topkwaliteit, maar wel laagdrempelig," zegt organisator Cathelijne Maat in De Zeeuwse Kamer.
Groede
Het centrum van Groede © Ria Overbeeke
Verwacht geen polsbandjes die bij normale festivals gelden. In Groede is het op een aantal optredens na, gratis toegankelijk. In het dorpshart en de Grote Kerk zijn optredens, maar ook op speciale locaties zoals bij de bakker in de Slijkstraat en in het Atelier van Theo Jordans. Naast de kerk is een foodcourt ingericht.

Beleving

"Het gaat veel om beleving," vertelt Maat. "Het programma is afwisselend en we proberen bijvoorbeeld ook regelmatig een link te maken met muziek. Binge Collective maakte tijdens de coronaperiode een film die ze nu verweven in hun optreden. Een combi die best uniek is in zijn genre.
Hoogtij is zeker niet het eerste klassieke festival in Zeeland, maar wel bijzonder doordat dit festival op één plek plaatsvindt. Het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen is bijvoorbeeld op meerdere locaties en uitgerekt over een langere periode. In Groede gebeurt het allemaal zaterdag en zondag.

Opgegroeid in Groede

Cathelijne Maat is geen onbekende in Groede. De pianiste woont inmiddels in Arnhem maar groeide op in het Zeeuws-Vlaamse dorp. Haar eerste muzikale stappen zette ze in haar geboortedorp. Haar vader was voorzitter van de plaatselijke muziekvereniging en omdat er weinig leden waren kreeg ze een trompet. Dat was alleen geen succes, omdat ze een bloedneus kreeg van de druk die ze moest zetten.
Uiteindelijk werd het de piano, waardoor haar liefde voor de muziek echt is ontstaan. "De streek voelt nog altijd als thuiskomen en daardoor is het extra mooi om dit festival te organiseren." Maat doet het zeker niet alleen, want heel veel bewoners staan komend weekend paraat om mee te helpen.
Het Hoogtij festival start aanstaande zaterdag met een optreden van muziekvereniging Breskens-Groede-Schoondijke. Twee dagen zijn er kriskras door het dorp optredens. Zondag wordt het festival afgesloten met het Sonsbeek kwintet.
Zeeuwse Kamer over Hoogtij Festival