Wij gingen op zoek naar de vermiste wallaby in Wissenkerke en dát ging zo:

Met een tas vol bruine boterhammen ging verslaggever Karlijn de Splenter vandaag op zoek naar de laatste, ontsnapte wallaby van Ellen van Gemert. Het kleine kangoeroetje ontsnapte met twee soortgenoten uit een wei in Wissenkerke. Karlijn, die overigens een voorliefde heeft voor de kleine, zachte, springerige diertjes, zag het als een uitdaging: tijd om het dier veilig bij z'n baasje te brengen.
Gewapend met bruine boterhammen op zoek naar een ontsnapte wallaby in Wissenkerke
door Karlijn de Splenter
Mijn zoektocht begint bij de plaatselijke supermarkt. Een plek waar het in de ochtend al vroeg druk is en waar ik dus misschien wel ooggetuigen kan vinden. De supermarkteigenaar weet meteen waar ik naar op zoek ben. De ontsnapte wallaby is namelijk het gesprek van de dag in zijn winkel. "Er was hier net een klant en die heeft 'm gisteravond zien zitten, in de straat hier tegenover", zegt hij.

Hoe groot is 'ie dan?

Klanten die ik bij de supermarkt spreek, hebben het dier op filmpjes en foto's langs zien komen. Zo'n mini-kangoeroe in het dorp is natuurlijk ook het doorsturen waard. 'Toch heeft niemand die ik spreek het dier daadwerkelijk met eigen ogen gezien. Drie toeristen op de fiets hoorden over de ontsnapte dieren op de radio: "Hoe groot zijn die dieren dan? Een kleine kangoeroe? Nee, die heb ik niet gezien", laat een van de dames weten.

Wat was er aan de hand met de wallaby's?

De wallaby ontsnapte samen met nog twee andere soortgenoten. Een van de wallaby's was al snel gevangen, maar de andere twee niet en zetten het dorp op stelten. Ze werden onder meer gespot bij het gemeentehuis en de supermarkt. De tweede wallaby was het snel beu en hopte zelf weer terug naar huis. De laatste bleef langer weg van huis.
Volgens eigenaresse Ellen van Gemert, die ik telefonisch sprak voordat ik aan mijn zoektocht begon, is de wallaby dol op bruine boterhammen. "Echt van die donkere, bruine boterhammen", liet ze weten. Die heb ik vandaag niet bij, maar ik heb in mijn broodtrommel wél twee volkoren boterhammen zitten, die ik graag opoffer. Nu maar hopen dat de wallaby ze lust!

Het dorp op stelten

In het dorp is alleen geen spoor meer van het dier te bekennen. Volgens Van Gemert is het dier het laatst gezien op de Dorpsdijk. Toch hopt 'ie daar ook niet voorbij. Na een zoektocht van een uur door het dorp, besluiten de cameraman en ik nog even bij de wei te kijken waar de wallaby is ontsnapt. Terwijl we naar de andere wallaby's kijken, komt Van Gemert net aanrijden.
Wallaby
Ook de derde vermiste wallaby is terecht © Ellen van Gemert
Ze controleert nog even de plekken rondom de wallabywei... En warempel! Ook de laatste, de derde vermiste wallaby, heeft de weg terug naar huis gevonden. "Ik ben zo blij", zegt de eigenaresse enthousiast. Het dier moet nog wel even terug in zijn eigen weide, maar dan is hij weer herenigd met zijn andere avontuurlijke soortgenootjes.