De schoolmoestuin is terug van weggeweest: 'Opeens lust m'n kind spinazie'
In de jaren tachtig zag je ze bijna op elke basisschool, de moestuin. Leerlingen werkten onder begeleiding van een aantal ouders regelmatig in de tuin en leerden op een speelse manier iets meer over groente en fruit. Door allerlei factoren verdween de moestuin in de jaren negentig gaandeweg uit beeld. Maar goed nieuws, de moestuin is bezig met een 'comeback'.
Uit onderzoek blijkt dat zo'n vijfentachtig procent van de leerkrachten graag met hun leerlingen in een moestuin werkt. Het ontbreekt alleen vaak aan kennis, ruimte en hulp bij deze lessen. Daarom biedt milieu- en natuureducatiecentrum Natuur & Zo in Zeeuws-Vlaanderen nu de cursus 'Moestuinieren én koken uit de schooltuin'aan, speciaal voor leerkrachten en natuurouders.
Succes
Volgens coördinator Brenda De Haan-Jasperse is het project gewild. "Inmiddels hebben we zo'n 130 groentezadenpakketten uitgedeeld aan basisscholen en kinderopvangcentra in Zeeland. En ruim zestig docenten en natuurouders volgen momenteel de cursus. En daar zijn we erg blij mee."
De docenten leren tijdens de cursus hoe ze een moestuin kunnen aanleggen, wat een goede bodem is voor een moestuin, welke groenten er naast elkaar geplant kunnen worden en welke juist niet. "Daarnaast leren ze ook hoe ze de groenten moeten oogsten en samen met de leerlingen kunnen bereiden, zodat ze het kunnen eten", aldus De Haan.
Gezonde en duurzame leefstijl
De Haan hoopt dat door het moestuinieren kinderen een gezonde en duurzame leefstijl krijgen. "We zien dat overgewicht de laatste jaren toeneemt bij kinderen en dat is een zorgwekkende ontwikkeling. Het is bewezen dat wanneer kinderen weten waar hun groente vandaan komt, als ze het zelf zaaien, oogsten en eten, dat ze het ook meer leren waarderen. En dus meer groente en fruit gaan eten."
Natuurouder Mia Kaijser van basisschool De Wereldboom in Hulst heeft de cursus gevolgd en werkt nu elke week met een aantal leerlingen in de moestuin naast de school. "We hebben acht grote vierkante bakken staan met verschillende groenten, zoals bijvoorbeeld spinazie, prei en sla. Maar ook aardbeien en Oost-Indische kers. Ik breng de kinderen een beetje bij hoe alles groeit en bloeit. En niet onbelangrijk, hoe het opgegeten kan worden."
Opeens lusten ze spinazie
Kaijser heeft ook het idee dat de kinderen doordat ze in de moestuin werken, ze ook meer groente eten. "Ik krijg namelijk regelmatig te horen van ouders dat hun kind opeens thuis spinazie of sla eet. Nou, dan is m'n werk niet voor niets geweest, toch?"
Directeur Martijn de Poorter van De Wereldboom vindt de moestuin een meerwaarde en aanvulling op het onderwijs. "Wij doen dit, omdat we het heel belangrijk vinden dat kinderen niet alleen binnen leren, maar ook buiten. Dat ze echt bezig zijn met hun handen en dat ze kunnen zien hoe iets groeit."
Moestuin is een aanrader
Volgens De Poorter zijn de reacties van zowel kinderen als ouders erg positief. "De kinderen vinden het fantastisch om lekker buiten te zijn in plaats van in de klas iets uit een boek of digibord te leren." Hij kan het dan ook aan alle basisscholen in Zeeland aanraden om een moestuin aan te leggen en de cursus te volgen bij Natuur & Zo.