CDA en VVD zien samenwerking wel zitten

MIDDELBURG - Elf Zeeuwse lijsttrekkers, met uitzondering van de PVV, debatteerden daar over onder meer de WCT, een tolvrij Westerscheldetunnel, krimp en zorg.
Samenwerking Aan het einde van het debat kregen de lijsttrekkers de vraag met wie ze na de verkiezingen wel en met wie ze niet willen samenwerken. De SGP deed daarbij nieuwkomer 50PLUS af als een overbodige partij. Maar na de verkiezingen ligt de bal waarschijnlijk bij de VVD. Volgens een peiling van Maurice de Hond wordt de VVD na de verkiezingen met 8 zetels de grootste partij in Provinciale Staten.

Westerscheldetunnel tolvrij

Een van de meest besproken onderwerpen in aanloop naar de verkiezingen is de tolheffing in de Westerscheldetunnel. Er zijn partijen die bij hoog en bij laag roepen dat die tol afgeschaft moet worden. Andere partijen noemen dat kiezersbedrog. VVD-lijsttrekker Sjoerd Heijning zegt dat het afschaffen van de tol op dit moment gewoon niet kan.
WCT In Provinciale Staten wordt al meer dan tien jaar gepraat over de Westerschelde Container Terminal. En voor de derde keer op rij is die WCT weer onderwerp van discussie in aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten. En nog steeds liggen de meningen over het bouwen van een containerkade bij Vlissingen-Oost nog mijlenver uit elkaar.
Van Heukelom Gedeputeerde George van Heukelom (SGP) werd na afloop van het debat door het publiek tot winnaar uitgeroepen. Hij was deskundig, maar ook grappig. Van Heukelom kreeg 73 stemmen, en stond daarmee op eenzame hoogte aan kop. Niet geheel verwonderlijk, want er waren veel leerlingen van het reformatorische Calvijn College bij het debat aanwezig. Met 19 stemmen werd Annabeth Evertz van de PvdA tweede, op de voet gevolgd door Leen Harpe van Groen Links met 17 stemmen. Laatste werd Ellen Mekkaoui van de Partij voor Zeeland met slechts 1 stem.