Ben begeleidt mopperende en tierende schippers door de Grevelingensluis

Tijdens de coronacrisis zijn er heel wat botenbezitters bij gekomen. Mede daarom zet Rijkswaterstaat stewards in om chaos bij de sluizen te voorkomen. Omroep Zeeland keek op de Grevelingensluis bij Bruinisse mee met steward Ben de Kool. Hij ziet onervaren schippers de gekste capriolen uithalen. "Maar wat gebeurt in de sluis, dat blijft in de sluis."
Vol enthousiasme gaat steward Ben van Kool te werk. Meer zien? Bekijk dan de onderstaande video.
Ben helpt stuntelende coronaschippers
"Denkt u eraan dat u omhoog gaat!" roept steward Ben van Kool vanaf de sluis naar de boten beneden. "Het gaat pas serieus worden als het water over de rand komt. Je gaat 1.25 à 1.15 meter omhoog."
De aanwijzingen van Ben zijn meer dan welkom weet ook Yorick die samen met zijn gezin op een zeiljacht onderweg is naar huis in De Heen. "Er blijven weleens schepen hangen aan de sluiswand als we naar beneden gaan. Dan moeten er snel lijnen gekapt worden. Als je naar beneden gaat moet je goed in de gaten houden dat je lijnen niet vastzitten. Dat gaat weleens mis."

'Onze lieve Heer, zegene de greep'

Bij sommige schippers is het echt alle hens aan dek weet ook De Kool. "Wij zien al gauw of er een schipper binnenkomt die weet waar 'ie mee bezig of eentje... tja. 'Onze lieve Heer zegene de greep' zeg ik dan altijd maar."
Zo zijn er beginnende stuurlui die op YouTube filmpjes bekijken om te leren hoe ze door een sluis heen moeten varen. Deze onervaren schippers zitten vol vragen. "Hoe moet ik dit? Hoe moet ik dat? Wij zien dat en pakken dat op. We begeleiden ze en dan komt het gewoon goed. Zo zijn er legio."
Steward Ben de Kool begeleidt ervaren én onervaren schippers door de Grevelingensluis.
Steward Ben de Kool begeleidt ervaren én onervaren schippers door de Grevelingensluis. © Omroep Zeeland
De Kool maakt de gekste dingen mee bij de sluis. "Heel veel schippers gaan gewoon fijn met elkaar om. Maar er zitten er ook bij die mopperend en tierend de sluis in komen. Dat ligt dan mopperend en tierend samen in de bak en gaat vervolgens mopperend en tierend er ook weer gezellig samen uit."

Zonder wederhelft verder varen

Soms lopen de gemoederen zo hoog op, dat er 'afstappers' zijn. Afstappers? "Dan ligt een stel aangemeerd bij een trap. Iets wat je bij sommige vrouwen niet moet doen als schipper zijnde. Dan komt er een tas hier op het beton terecht en vragen ze: 'Mag ik?! Waar is de bushalte?' en dan wijs ik ze de weg."
"Jaren later krijg je dan een kerstkaartje met 'Goed plan. Dit had ik eerder moeten doen'", vertelt De Kool met een grote grijns op zijn gezicht. "Ik zeg altijd maar zo: wat gebeurt in de sluis, dat blijft in de sluis."