Plensbuien beu? De Zeeuwse boeren krijgen er geen genoeg van

De landbouwsector is blij met de forse regenval van de afgelopen dagen. Volgens boerenbelangenvereniging ZLTO is de waterstand weer redelijk goed op niveau en zijn de oogsten niet langer in gevaar. "Maar er moet wel elke veertien dagen een millimeter of 30 regen vallen, want anders komt het niet goed", zegt akkerbouwer Marinus Vermue uit Heinkenszand.
Marinus Vermue, akkerbouwer in Heinkenszand
Marinus Vermue, akkerbouwer in Heinkenszand © omroep zeeland
De organisatie had medio mei nog gewaarschuwd dat als het binnen twee weken niet flink zou gaan regenen, de oogsten konden mislukken. "De ene boer zal een betere oogst hebben dan de andere boer, omdat je ook afhankelijk bent van de grond waarin je producten staan. Als je zware grond hebt, heb je veel water nodig en op lichtere gronden wordt het water sneller opgenomen", zegt Vermue.

Bassins drogen op

Voor de fruittelers loert een ander gevaar als er niet genoeg regen valt, volgens Vermue. "De bassins drogen dan op en dan kun je je vruchten niet bewateren waardoor ze klein blijven. Ik heb er gelukkig wel één hier onder de grond, dus ik kan wel bewateren als het nodig is, maar niet iedereen heeft dat."
Voor nu is dat gelukkig nog niet het geval, stelt ook akkerbouwer Hendrik Jan ten Cate uit Poortvliet: "Met de regen van de afgelopen dagen zijn we enorm blij. Bij ons is ongeveer 25 millimeter gevallen. Dat is mooi, want twintig millimeter is het minimale wat we nu nodig hadden. Het is nu gewoon prima, het groeit mooi. Zeker de aardappelen groeien goed."
Toch houdt ook Ten Cate een slag om de arm: "Als het nu een week droog blijft, zijn we volgende week weer aan het beregenen."
Landbouwers zijn blij met de regen van de afgelopen dagen.
Landbouwers zijn blij met de regen van de afgelopen dagen © Omroep Zeeland