Lokale Partij Middelburg wil arbeidsmigranten in woonwijken verbieden

Middelburg moet, net als bijvoorbeeld Steenbergen, huisvestiging van arbeidsmigranten in woonwijken verbieden. Dat vindt de Lokale Partij Middelburg (LPM), de op één na grootste coalitiepartij. Volgens LPM-fractievoorzitter Bram de Buck is dit de enige manier om overlast in woonwijken tegen te gaan.
raadslid Bram de Buck van de LPM
Raadslid Bram de Buck van de LPM © Gemeente Middelburg
De LPM heeft vandaag over de huisvesting van arbeidsmigranten vragen gesteld aan het college van B&W. De Buck: "Aanleiding zijn de vele klachten die we krijgen over overlast. We ontvangen klachten uit diverse wijken van Middelburg. Klachten over lawaai, gedoe in de tuinen. Het is een hele waslijst."

Ongedierte

Volgens De Buck wordt de overlast veroorzaakt doordat er te veel arbeidsmigranten in een eengezinswoning worden gehuisvest. "Ik heb verhalen gehoord van wel tien tot twaalf mensen in één woning. Stel je voor, dan moeten wel tien of twaalf mensen, mannen en vrouwen, van dezelfde douche gebruik maken. Ook zorgt het voor onhygiënische toestanden. Voor zo'n huis is er normaal gesproken één kliko. Met twaalf mensen is die natuurlijk binnen de kortste keren vol. Vervolgens wordt het afval ernaast gegooid. Dat trekt ongedierte aan."
Seizoensarbeiders tijdens 'de pluk' aan het begin van het plukseizoen
Seizoensarbeiders tijdens 'de pluk' © Omroep Zeeland
De Buck vindt dat de gemeente veel te laks reageert op klachten van bewoners. "Ik heb gehoord van een mevrouw die twee weken na haar klacht nog steeds niets gehoord had. Toen ze de gemeente nogmaals belde, kreeg ze te horen dat ze maar de hulp van de buurtbemiddeling moest inroepen. Wat is dat nou voor antwoord? Hoe kun je overleggen met mensen die nauwelijks Nederlands spreken? In plaats van overleggen tussen buren, moet de gemeente ingrijpen."

Rapen gaar

De Buck heeft donderdag een afspraak met wethouder Rutger Schonis (D66) die verantwoordelijk is voor ruimtelijke ordening en wonen. De Buck: "Ik neem aan dat Schonis ook een visie heeft op de huisvesting van arbeidsmigranten. Hij moet actie ondernemen, want vroeg of laat gaat het een keer fout. Dan escaleert de boel. En dan zijn pas echt de rapen gaar."
Dit is een bericht van WFM96.