In Goes zwemmen basisschoolkinderen in open water: 'Maar, we leggen ze niet urenlang in het water'

Zwemmen in open water: misschien lopen de koude rillingen al over je rug, maar voor basisschoolleerlingen in Goes is het de dagelijkse praktijk. Ze krijgen geen schoolzwemles in een verwarmd zwembad, maar in het open water. "Maar, we leggen ze niet urenlang in het water", stelt Harm van den Bergh van het CIOS ons gerust.
Zwemmen in open water
Zwemmen in open water (archieffoto) © Canva
Na de meivakantie is het schoolzwemmen van start gegaan in de Goese Meren. De watertemperatuur schommelde tijdens die eerste plons tussen de 15 en 16 graden: "Met die temperaturen doen we veel óp het water. Dus kajakken, suppen en vlotten bouwen. Dan beleef je veel plezier aan de wateromgeving", stelt Van den Bergh.

Andere omstandigheden in open water

Hij vindt het belangrijk dat de kinderen in het buitenwater leren zwemmen: "Het aantal verdrinkingen neemt gelukkig af, maar we zien de afgelopen jaren dat het aantal voorvallen dat zich voordoet vaak in open water plaatsvindt. In open water heb je te maken met allerlei andere factoren dan in een zwembad. Donker water, koud water, andere weersomstandigheden. Die zorgen er allemaal voor dat kinderen niet altijd in staat zijn om in open water te recreëren."
De kinderen krijgen les van studenten die opgeleid worden tot sport- en bewegingsleider aan het CIOS. Ook zijn er docenten van de opleiding aanwezig om de veiligheid te waarborgen en er zo voor te zorgen dat de kinderen uiteindelijk zelfredzaam in het open water zijn.

Zwemdiploma is als een rijbewijs

Van den Bergh benadrukt dat de jonge zwemmers het daarna zelf moeten blijven oefenen: "Het zwemdiploma kun je vergelijken met een rijbewijs. Het is een startbewijs, daarna moet je het onderhouden."