Nog eens 50 kilo PFAS per jaar de Westerschelde in

Het chemiebedrijf Sabic in Bergen op Zoom stort jaarlijks 50 kilo PFAS in de Westerschelde. Dat heeft Provincie Brabant deze week aan gedeputeerde Van der Velde meegedeeld. Het bedrijf heeft een vergunning voor het lozen van PFAS, maar gaat proberen de hoeveelheid met 90 procent terug te brengen.
Sabic Bergen op Zoom
Het bedrijf doet niets illegaals omdat er een vergunning is © Omroep Zeeland
Gedeputeerde van der Velde bracht vanochtend Provinciale Staten op de hoogte van het lozen door Sabic. Het bedrijf maakt grondstoffen voor de industrie, zoals plastickorrels. Volgens Van der Velde kwam het bericht als een verrassing, maar doet het bedrijf niets illegaals omdat er een vergunning is.

Terugbrengen tot 100 procent

Statenleden waren verbaasd over het nieuws en wilden weten of er mogelijk nog meer bedrijven zijn die een dergelijke vergunning hebben. Volgens de gedeputeerde is dat niet het geval. Ook wilden een aantal Statenleden duidelijk maken dat ze de lozingen met 100 procent teruggebracht willen zien.
Vorige jaar werd al bekend dat via de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Bath er jaarlijks 21 kilo PFAS de Westerschelde instroomt. Tachtig procent daarvan is afkomstig van afvalverwerker ATM. De grootste bron van PFAS-vervuiling in de Westerschelde is de fabriek van 3M in Antwerpen. Voordat die gedeeltelijk werd stilgelegd loosde dat bedrijf ruim 5.000 kilo per jaar.