Edwin moest zelf het bloed van zijn vermoorde vader opruimen: 'Heb er tot op de dag van vandaag last van'

Edwin van Schaik verloor vijf jaar geleden zijn vader, Kees van Schaik, bij een ripdeal. Doordat zijn vader met veel geweld om het leven was gebracht, zat zijn woning onder de bloedsporen. Tot zijn grote ontsteltenis moest Edwin dat zelf schoonmaken. Hij is blij dat dit binnenkort gaat veranderen.
Edwin van Schaik is blij dat nabestaanden binnenkort niet meer hoeven schoon te maken na een moord
Want er komt een einde aan de situatie dat nabestaanden na een moord verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van het huis waar het misdrijf plaatsvond. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft beloofd om dit voor het eind van dit jaar te regelen.

In shock

Hoewel Edwin van Schaik blij is met die toezegging, komt het voor hem te laat. "Ik ben echt in shock geweest en ik voel het nog steeds als ik erover praat. Het moment dat je naar binnenloopt geeft zo'n spanning op je lijf en mentale gesteldheid. Ik heb daar tot op de dag van vandaag last van."
Kees en Edwin van Schaik
Edwin (rechts) met zijn vader Kees. © Omroep Zeeland
Edwin mocht niet meteen het huis van zijn vader in, eerst heeft de politie uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Vervolgens moest Edwin zijn vader identificeren, pas daarna kreeg hij de sleutels van de huurwoning van zijn vader.
"Ze hadden wat documenten nodig en vroegen of ik die kon halen. Ik heb toen meteen gevraagd wat we zouden aantreffen. De politie vertelde dat er niets was opgeruimd. Ze zeiden dat dit wel mogelijk was, maar de inhuur van zo'n specialistisch schoonmaakbedrijf zouden we zelf moeten betalen."

Bloed, handschoentjes en doekjes

Bovendien zou dan alles uit het huis weggehaald worden, spulletjes uitzoeken was niet meer mogelijk. "Dat was voor ons geen optie. Ik had wel het geluk dat een familielid bij de politie werkte en die is meegegaan. Hij is als eerste het huis binnengestapt en heeft mij verteld waar het bloed zat, dat er een stuk vloerbedekking was verwijderd en dat er nog wat handschoentjes en doekjes van het onderzoeksteam lagen."
Onderzoek naar dode man in Rilland
Onderzoek bij het huis van Kees van Schaik in Rilland © HV Zeeland
Maar ook die voorverkenning, bereidt Edwin niet voor op wat hij aantreft als hij naar binnen gaat. "Ik zag al dat er op de buitenkant van de deur bloed zat. In de hal troffen we bloed aan op de muren en op de grond. Dat was wel heel confronterend. Ik heb letterlijk op handen en knieën met een emmertje water en een spons het bloed van de grond zitten boenen. Dat is zo onwerkelijk, bizar."

Verbolgen

Dat deze gang van zaken gaat veranderen, vindt Van Schaik niet meer dan logisch. "Dit zou niemand moeten doorstaan. Ik was echt verbolgen toen ik die sleutel in mijn handen gedrukt kreeg. Ik begreep het ook echt niet. Hoe kun je van mij verwachten dat ik dat zelf ga schoonmaken? Dit mag je niemand aandoen."
Wat gebeurde er in maart 2017?
Op 20 maart 2017 wordt het lichaam van Kees van Schaik door zijn buurvrouw gevonden in zijn woning in Rilland. De man is vastgebonden met tie-wraps en hij heeft een prop plastic in zijn mond. Zijn lichaam vertoont tekenen van marteling.
Op de zolder van het huis treft de politie een wietkwekerij aan, waar net is geoogst. Drie mannen en één vrouw uit Bulgarije worden voor de roofmoord opgepakt. De drie mannen krijgen zeventien jaar cel, de vrouw twaalf jaar. Eén verdachte ging in hoger beroep, die zaak loopt nu nog.