Let op! Op deze plekken in het Veerse Meer zijn weer Japanse kruiskwallen gespot

Opnieuw zijn op meerdere plekken in het Veerse Meer Japanse kruiskwallen gezien. Dat laat de provincie Zeeland weten na een meetronde van Rijkswaterstaat. De kwallen zijn gezien in de buurt van de Paardekreek en de Zandkreek bij Kortgene, bij de Westbermweg in Kortgene en bij het Schelphoek Badstrand in Wolphaartsdijk. Er geldt daar geen zwemverbod, wel waarschuwt de provincie voor de dieren.
De provincie zet waarschuwingsborden neer
De provincie zet waarschuwingsborden neer © Omroep Zeeland
Op de plekken waar de kruiskwallen gesignaleerd zijn komen daarom opnieuw waarschuwingsborden te staan. De provincie had de borden vorig jaar september weggehaald, omdat er toen nauwelijks nog Japanse kruiskwallen gezien werden. Toch zijn de borden nu weer nodig. Rijkswaterstaat blijft het hele zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) metingen doen op locaties waar veel gezwommen wordt.
De waarschuwingsborden van de Provincie Zeeland
De waarschuwingsborden van de Provincie Zeeland © Omroep Zeeland
De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. Je kunt de kwal goed herkennen aan het kleine kruisje op zijn rug. Bij aanraking met de Japanse Kruiskwal kunnen er klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties heftiger zijn.

Wat moet ik doen als ik een Japanse kruiskwal tegenkom?

  • Raak de aangedane plek niet aan. De eventueel op de huid achtergebleven neteldeeltjes, kunnen nog steeds gif afscheiden. Dus niet wrijven of krabben. Spoel na met zeewater, om eventueel achtergebleven neteldeeltjes zoveel mogelijk weg te spoelen.
  • Indien klachten aanhouden kun je gedurende circa 20 minuten een kompres aanbrengen van handwarm water (45 graden). Dit geeft verlichting van de klachten. Gebruik zo nodig een jeukstillende crème. Er zijn verschillende middeltjes bij de apotheek of drogist te koop. Let wel op eventuele overgevoeligheid voor deze middelen.
  • Neem bij hevige jeuk, zwelling of aanhoudende klachten contact op met je huisarts. Bij een acute, ernstige allergische reactie bel je 112.
Bron: GGD Zeeland