Ex-medewerkers: 'Emergis heeft er zelf een zooitje van gemaakt'

Verschillende ex-medewerkers van Emergis zijn woedend op het bestuur en het management van de ggz-instelling. Die hebben de problemen over zichzelf afgeroepen, zeggen ze. Ze doen een boekje open over de werksfeer op de afdeling Kind en Jeugd die ze unaniem 'totaal verziekt' noemen.
In onderstaande video hoor je hun verhalen:
Ex-medewerkers jeugdzorg: 'Emergis heeft er zelf een zooitje van gemaakt'
Het gaat om meerdere oud-medewerkers die allemaal verschillende jaren op de afdeling Kind en Jeugd hebben gewerkt als behandelaar of als verpleegkundige. Omroep Zeeland heeft de afgelopen tijd uitgebreid gesproken met hen.
Ze vertellen alleen anoniem hun verhaal, omdat ze verder willen in de jeugdzorg, bij andere werkgevers. Ze willen daar niet te boek komen te staan als klokkenluiders. "Het wereldje is klein", zeggen ze. Met Emergis zijn ze meer dan klaar. Hun namen zijn bekend bij de redactie.
De vele wisselingen in personeel op de werkvloer en leidinggevenden droegen bij aan een verziekte werksfeer.
oud-medewerker Kind en Jeugd Emergis
Woedend zijn ze. Over het beeld dat het bestuur schetste in mei toen het een tijdelijke aanmeldstop afkondigde op hun (oud)-afdeling. Er worden tot september geen nieuwe kinderen aangenomen om hulp thuis te bieden. Tenzij het acuut is en er een opname in de kliniek is vereist.
Volgens het bestuur is die 'adempauze' nodig, omdat de werkdruk voor de huidige werknemers te hoog is. De top van Emergis noemt twee redenen: een hoog verzuim door corona en een landelijke schaarste aan psychologen en psychiaters.

'Intern een zooitje'

Onzin volgens de oud-zorgverleners. Werkdruk: ja. De schuld van externe factoren: nee. Zo zeggen ze allemaal: "Wij, en met ons vele anderen, zijn opgestapt vanwege de totaal verziekte werksfeer op de afdeling. Ze hebben er intern zelf een zooitje van gemaakt. De huidige situatie heeft Emergis voor een groot deel aan zichzelf te danken."
De ex-medewerkers zeggen dat die verziekte werksfeer voor een belangrijk deel kwam door onrust na reorganisaties, vele wisselingen in leidinggevenden en personeel op de werkvloer en het ontbreken van een duidelijke visie. "Ik heb bij Emergis in korte tijd zes of zeven leidinggevenden gehad", vertelt een ex-medewerker. "Elke leidinggevende kwam met een nieuw plan. Ze vertrokken allemaal weer, met een dikke portemonnee. Zonder ook maar iets voor elkaar te krijgen."
ex-medewerkers emergis
Ex-medewerkers Emergis: "De werksfeer is totaal verziekt" (foto in scene gezet) © Omroep Zeeland
Emergis zegt in een reactie het vertrek van medewerkers als gevolg van een reorganisatie te betreuren, net als wisselingen van leidinggevenden en medewerkers. "Inmiddels zijn wij samen met onze mensen hard op weg om verbeteringen door te voeren." Volgens de organisatie is er in de afgelopen periode een "duidelijk plan van aanpak" opgesteld.
"Daarnaast is het gelukt om een aantal nieuwe psychiaters aan te trekken. Voor de lange termijn volgen we landelijk beleid op het gebied van jeugdhulp en houden we vast aan de visie 'beter worden doe je thuis'. We blijven inzetten op het intensiveren van ambulante zorg en outreachend werken." Emergis verwacht in september weer stap voor stap te kunnen starten met de ambulante behandelingen van nieuwe kinderen en jongeren.