Jammer voor het Zeeuws Meisje, maar dit staat het vaakst op Zeeuwse ansichtkaarten

Jammer voor het Zeeuwse meisje, ook jammer voor het strand, de mossel en de Oosterscheldekering... Hét belangrijkste icoon van Zeeland is iets anders, namelijk de... vuurtoren. Dat blijkt als je alle ansichtkaarten die te koop zijn met 'Groeten uit Zeeland' onder de loep legt.
Top vijf van ansichtkaartonderwerpen Groeten uit Zeeland
Dit is de ideale Zeeuwse ansichtkaart © Omroep Zeeland
De organisatie van Concert at Sea bouwt ieder jaar een levensgrote decor-vuurtoren naast het hoofdpodium. Het ultieme baken voor zeelieden lijkt dan ook het ultieme icoon voor Zeeland te zijn. Zo blijken ook de ansichtkaartenuitgevers erover te denken en die zullen wel verstand van de markt hebben. Toeristen kopen jaar in jaar uit kennelijk graag ansichtkaarten met vuurtorens erop om die met hun 'groeten uit Zeeland' de wereld rond te sturen.

Vuurtorenranglijst

We zien 83 afbeeldingen van vuurtorens op verschillende Zeeuwse prentbriefkaarten. Vooral vuurtoren Westerlicht bij Haamstede scoort met zijn kenmerkende rode windsels hoog bij de uitgevers/handelaren. Onderstaand de volledige ranglijst van Zeeuwse vuurtorens. Let op het subtiele verschil tussen Dishoek Laag (nummer 4) en Dishoek Hoog (6). De zwart-witte toren (2) staat bij Breskens, de voormalige kerktoren (5) is die van Westkapelle, zoals ook de kleinere rood-witte vuurtoren Noorderhoofd (3) op de zeedijk.
Ranglijst Zeeuwse vuurtorens
Ranglijst Zeeuwse vuurtorens © Omroep Zeeland
De Nederlandsche Bank was trouwens ook al een grote fan van de toren bij Haamstede: vóór de euro sierde Westerlicht het briefje van 250 gulden. De ansichtkaarten zijn wel selectief: ze laten alleen de zes 'echte vuurtorens' zien. Zeeland kent daarnaast kleinere lichtopstanden maar die zien we niet terug.

De zevende Zeeuwse vuurtoren

Het zou de titel kunnen zijn van een spannend jeugdboek: 'Het raadsel van de zevende vuurtoren.' Want op vier Zeeuwse ansichtkaarten staat een raadselachtige andere vuurtoren afgebeeld. Eenzaam in de duinen, ongenaakbaar hoog en donkerrood als geronnen bloed. Hoe kan dat!?
Na wat speurwerk blijkt het de vuurtoren van Ouddorp te zijn. Indrukwekkend, daar niet van, maar helaas in Zuid-Holland. En niet voor het eerst dat uitgevers zich vergissen in de provinciegrens.

Ook populair

Na vuurtorens is ook het tweede populairste ansicht-onderwerp aan de kust te vinden. Met 64 afbeeldingen staan de kenmerkende Zeeuwse paalhoofden op die hoge plaats.
Paalhoofden op ansichtkaarten
Typisch Zeeuwse paalhoofden © Omroep Zeeland
Een inventarisatie van ansichtkaarten kan niet opgevat worden als een absolute populariteitsranglijst. Neem de vijftien keer dat we een Zeeuwse molen zien. Vijf keer daarvan, het vaakst, is dat de molen van IJzendijke. Misschien staat daar inderdaad de mooiste molen van Zeeland, maar waarschijnlijker is dat het fraaie plaatje nou eenmaal in het archief van de betreffende ansichtkaartenuitgever zit.

Oosterscheldekering

Maar voor molens ga je als toerist kennelijk niet naar Zeeland. Andere bouwwerken scoren beter. Na de vuurtorens (een aparte categorie) is het vooral de Oosterscheldekering die het met 22 afbeeldingen het allerbeste doet op de ansichten met bouwwerken.
Bouwwerken
Top 4 Zeeuwse bouwwerken © Omroep Zeeland
Op de tweede plaats van de bouwwerken staat het rijkversierde stadhuis van Middelburg. De Zeelandbrug en de Zuidhavenpoort met ophaalbrug van Zierikzee delen samen de derde en vierde plaats.

Wie is het Zeeuwse meisje?

Je ziet de Zeeuwse mutsen, oorijzers, beuken, klepbroeken met zilveren knoppen en alles verder bij onze klederdracht hoort terug op de ansichtkaarten. Bijvoorbeeld als die het ringrijden als thema hebben, maar ook wel in de getekende vorm van de bekende Leuntje & Merien.
Vaak staat één bepaald klein meisje centraal, gestoken in op maat gemaakte Bevelandse klederdracht, gefotografeerd op verschillende locaties. Zij keert met haar guitige blik op zeven ansichten terug en dat kostte onze redactie aanvankelijk wat hoofdbrekens. Wie is zij?
Shana Mieras uit Wemeldinge op ansichtkaart
Shana Mieras uit Wemeldinge © Omroep Zeeland
We deden eerder deze zomer een oproep op de socialmediakanalen van Omroep Zeeland en al gauw belde mevrouw Mieras uit Wemeldinge en die sprak het verlossende woord: "Dat Zeeuwse meisje is mijn dochter en ze heet Shana Mieras." Ze is inmiddels negentien jaar en studeert in Breda. Het poseren in Zeeuwse klederdracht zit in de familie: zelfs haar oma deed het al toen ze zo klein was, altijd in hetzelfde kostuum.

Meeuwen zijn Zeeuwen

Ook dieren komen vaak terug op de ansichtkaarten die per post vanuit Zeeland worden verstuurd. Nummer één bij de dieren is de meeuw. Het kan de kokmeeuw of zilvermeeuw zijn, maar de krijsende vogel is met dertig uiteenlopende afbeeldingen het beste van alle diersoorten vertegenwoordigd: meeuwen zijn Zeeuwen.
De zeehond komt op de tweede plaats en de paarden (vooral de stoere trekpaarden, dat is logisch) staan op plek drie.
Dieren op Zeeuwse ansichtkaarten
Populaire 'Zeeuwse' diersoorten © Omroep Zeleand
Hoe zit het dan met de rode leeuw op het wapenschild en de vlag van Zeeland? Die zien we 26 keer terugkomen op onze ansichtkaarten, eigenlijk goed voor een tweede plek op de dierenranglijst. Toch heeft Omroep Zeeland besloten dat deze leeuw buiten mededinging meedoet. Omdat het geen echt dier betreft, maar alleen een heraldisch symbool.

Geen enkele bolus

Op de 120 verschillende ansichtkaarten die we hebben kunnen vinden, stond niet één afbeelding van de Zeeuwse bolus. Het is niet uitgesloten dat een uitgever die Zeeuwse lekkernij toch op een recente ansichtkaart heeft gezet, maar dan heeft de redactie die jammer genoeg gemist.

Methode

Omroep Zeeland heeft d.m.v. een steekproef alleen actuele ansichtkaarten geïnventariseerd, die nu in de handel zijn en die voor heel Zeeland gelden. Bijvoorbeeld omdat er Groeten uit Zeeland op staat, of alleen Zeeland. Maar ook de afbeelding van de Zeeuwse vlag volstaat. Er zijn 120 verschillende kaarten in winkels aangetroffen. Er is niet naar oude ansichtkaarten van verzamelaars gekeken.
Per kaart kunnen meerdere 'Zeeuwse objecten' afgebeeld zijn. Die zijn tijdens onze inventarisatie alle 635 apart geteld.