Museum Veere breidt uit op het Veerse Meer

Museum Veere organiseert, naast de bestaande exposities, deze zomer ook regelmatig vaartochten op het Veerse Meer. Tijdens de tocht ervaar je hoe het vroeger was om met een hoogaars te zeilen en krijg je van de schipper informatie over de geschiedenis van de stad Veere.
Museum Veere breidt uit op het Veerse Meer
Volgens Saskia Vroonland van Museum Veere is het idee al een aantal jaar geleden ontstaan om samen met de Stichting Behoud Hoogaars iets te organiseren. "De hoogaars behoort tot ons cultureel erfgoed en het museum wil historische goederen in stand houden. Daarnaast is Veere een oude havenstad en dat willen we als museum heel graag laten zien. Niet alleen door onze collectie, maar ook vanaf het water."
Het is alsof je in de Baron van de Efteling zit
Saskia Vroonland - Museum Veere
De vaartocht is volgens Vroonland te vergelijken met een attractie. "Je stapt aan boord, de zeilen worden gehesen, de zwaarden zakken in het water en je hebt het gevoel dat het gaat gebeuren. Alsof je in de Baron zit van de Efteling. Het is echt een mooie aanvulling op het aanbod van het museum. En ik hoop dan ook dat deze samenwerking volgend jaar een vervolg krijgt", aldus Vroonland.

Het is een avontuur

Dat komt mede door alle positieve reacties die het museum krijgt. "De mensen vinden het een avontuur, een ervaring. Ze genieten van het zeilschip, het water, de wind, het uitzicht en de educatieve verhalen van de schipper." Sjaak Oosterling is vrijwilliger bij Stichting Behoud Hoogaars en één van de schippers. Hij is jarenlang binnenschipper geweest, heeft ook zelf een zeiljacht en vind het heerlijk om te zeilen. "Het geeft een bepaalde vrijheid en het idee dat je uit een stuk hout, dat door mensen is gemaakt, het optimale kan halen, vind ik bijzonder."
Boottocht Veerse Meer
Oosterling is blij met dit initiatief en de samenwerking met Museum Veere. "Het geeft een stuk bekendheid aan onze stichting en de schepen. Daarnaast hebben we er natuurlijk ook financieel wat aan. En wat je altijd hoopt is dat mensen enthousiast worden van de vaartocht en in de toekomst een keer een schip huren voor een ander evenement."

Dan houd ik gewoon mijn mond

Hij vindt het erg leuk om, naast het zeilen met gasten, ook iets te vertellen over de geschiedenis van Veere en de hoogaars in het algemeen. "Ik ben zelf ook altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis, dus ik weet ook wel wat te vertellen over Veere en vind het leuk om die kennis te delen. En je merkt snel genoeg of mensen dat ook interessant vinden. Zo niet, dan houd ik gewoon mijn mond."