Goedemorgen! Baggerstenen, water ontzilten en mensenredders

Goedemorgen! Een wereldprimeur in Hansweert: op het baggerslibdepot in de Willem Annapolder bij Hansweert is een proef gestart met het maken van stenen van 50 bij 50 bij 50 centimeter, die de dijk moeten gaan versterken. De stenen worden gemaakt van bagger dat uit de sloten is gedregd door het waterschap. Volgens Philipp Keller van Waterschap Scheldestromen gaat het om een wereldprimeur. "Deze techniek bestaat al sinds 2019, maar nog nooit zijn er stenen gemaakt die dijken moeten versterken."
Wereldprimeur: deze baggerstenen moeten de dijken versterken
Het was dit voorjaar weer een armetierig zicht. Velden vol uien en suikerbieten stonden te verpieteren doordat er wekenlang amper een drupje regen viel. De vraag naar zoet water was dan ook hoog bij de boeren. De provincie heeft de HZ daarom gevraagd om een handje te helpen en onderzoek te doen naar het ontzilten van brak water. De studenten zijn nu bijna klaar om de eerste proefopstelling te installeren. Je leest er vandaag over op onze web en app.
Droogtebestrijding
De gewassen hebben flink geleden onder de droogte © ZLTO
Bibliotheek Oosterschelde in Goes is genomineerd voor de Beste Bibliotheek Award 2022. De genomineerden voor deze award worden geselecteerd door een vakjury. Vanaf oktober kan het publiek stemmen op de winnaar. Die wordt op 1 november bekendgemaakt.

Stadscomponist

Naast boeken, besteedt Goes ook aandacht aan muziek. Komend weekend krijgt Goes zelfs zijn eigen stadscomponist. Aanstaande zaterdag wordt de naam onthuld, tijdens de Dag van de Componist. Otto Harms van Muziekschool Zeeland vertelt vanochtend in Zeeland Wordt Wakker hoe en wat.
Evelien Oranje is voorzitter reddingsbrigade Vlissingen
Evelien Oranje is met haar 29 jaar een jonge voorzitter van de reddingsbrigade Vlissingen © Omroep Zeeland
Evelien Oranje is pas 29, maar ze is nu al voorzitter van de reddingsbrigade in Vlissingen. Met frisse ideeën wil ze zo veel mogelijk nieuwe leden werven. Allemaal toekomstige mensenredders. Geen overbodige luxe met de regelmatige vloedgolven door schepen bij de Vlissingse kust. Ze vertelt vandaag meer over haar plannen voor de reddingsbrigade.
ZWW
'Sterrenrestaurant Zoutelande Beach' © Monique Ardon

Het weer

Het wordt een dag met flinke zonnige perioden en af en toe een paar wolken. De wind wordt matig en komt uit het oosten tot noordoosten, bij maxima tussen 21 en 23 graden. Morgen wordt het zomers met 25 graden en opnieuw is het zonnig. Vrijdag en zaterdag krijgen we tropische temperaturen van 30 graden, maar dit wordt zaterdag in de loop van de dag afgesloten met onweersbuien en kans op hagel.