Wereldprimeur in Hansweert: stenen uit baggerspecie voor de dijken

Op het baggerslibdepot in de Willem Annapolder bij Hansweert is een proef gestart met het maken van stenen van 50 bij 50 bij 50 centimeter, die de dijk moeten gaan versterken. De stenen worden gemaakt van bagger dat uit de sloten is gedregd door het waterschap. Volgens Philipp Keller van Waterschap Scheldestromen gaat het om een wereldprimeur. "Deze techniek bestaat al sinds 2019, maar nog nooit zijn er stenen gemaakt die dijken moeten versterken."
Wereldprimeur: deze baggerstenen moeten de dijken versterken
Volgens Keller werden er al eerder van baggerspecie elementen gemaakt voor trappen, wegen en muren van huizen. "De proef wordt nu in Hansweert gedaan, omdat het dijkversterkingsproject hier zojuist is gestart en we zoeken naar innovatieve, duurzame en circulaire manieren die hierbij kunnen helpen. En het idee van stenen maken uit bagger is bij ons waterschap geboren."

Bedacht tijdens een fietstocht

Daarmee doelt de bestuurder op Jelle-Jan Pieterse, die bij het waterschap werkt aan dijkversterkingsprojecten. Samen met Hugo Ekkelenkamp van Netics (een gespecialiseerd bedrijf dat werkt met baggerspecie) bedachten ze tijdens een fietstocht over een dijk dat die dijkbekleding toch ook van bagger gemaakt zou moeten kunnen zijn. "We hebben een pers gemaakt die in een soort ton bagger met een klein beetje cement onder hoge druk samenperst tot blokken."

Reageren op zout water en golven

Op de dijk bij Hansweert wordt een proefvak van honderd vierkante meter aangelegd. Vervolgens wordt gekeken hoe de stenen reageren op zout water, golven en het getij en of er verschillen zijn in de ecologische aangroei. Uit de resultaten volgen aanbevelingen voor vervolgonderzoek. Deze proef en de dijkversterking is een onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierin werken de waterschappen en het Rijk samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken: 1.500 kilometer aan dijken worden de komende dertig jaar versterkt.
ITEM Stenen uit baggerspecie