Geen woningen maar een hotel aan de Noordstraat in Burgh-Haamstede

Ondanks de bezwaren van inwoners lijkt de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland akkoord te gaan met de komst van een nieuw hotel in Burgh-Haamstede. Een meerderheid vindt woningbouw op de bewuste locatie aan de Noordstraat een gepasseerd station. De betrouwbaarheid van de gemeente als samenwerkingspartner zou in het geding zijn.
Gat van Goudzwaard 1
Het Gat van Goudzwaard © Omroep Zeeland
De gemeente praat al jaren met aannemer Boogert uit Oosterland over de invulling van het zogeheten 'Gat van Goudzwaard', dat ontstond toen een voormalig warenhuis met die naam door brand in de as werd gelegd.
Boogert wilde er woningen bouwen, maar de gemeente vroeg de aannemer om na te denken over een hotel. Hij kwam met een nieuw plan op de proppen voor hotelappartementen en winkeltjes dat hij later nog eens aanpaste op verzoek van de dorpsraad en de gemeente. Alles leek daarna in kannen en kruiken totdat een groep inwoners zich ging roeren: zij vragen om woningbouw.
Onbehoorlijk bestuur
Gezien de krapte op de markt zou de voltallige raad nu ook het liefst huizen willen zien in het Gat van Goudzwaard. Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering over het hotelplan. Maar zoals CDA'er André Flikweert het formuleerde: "Dit plan kunnen we nu niet meer afschieten. Dat zou onbehoorlijk bestuur zijn."
Daarnaast vrezen fracties voor een verdere vertraging. "We zitten straks nog tien jaar met dat gat", zei woordvoerder Lemson van de VVD.
Tekening Noordstaete
De voorzijde van het appartementenhotel © Omroep Zeeland
Wethouder Jacqueline van Burg gaf desgevraagd aan geen zin te hebben om weer met Boogert te gaan praten. "Ik zie mezelf daar al aankomen." Als het aan Van Burg ligt krijgt de aannemer dan ook een vergunning om met het appartementenhotel in de Noordstraat aan de slag te gaan. "Burgh-Haamstede is met dit plan gebaat en voor woningbouw kijken we naar andere locaties in het dorp", aldus de wethouder.
Nipte meerderheid
Pijnlijk punt is dat Van Burg het wellicht zonder de steun van haar eigen partij Leefbaar Schouwen-Duiveland moet stellen. Ron Brink van LSD hield de kaarten tegen de borst. Coalitiepartner GroenLinks is tegen het hotel. Dankzij de steun van de CU, PvdA en de VVD is er volgende week tijdens de raadsvergadering hoe dan ook een nipte meerderheid om Boogert groen licht te geven.