Vogelgriep doodt honderden grote sterns in Waterdunen

In natuurgebied Waterdunen bij Breskens zijn honderden grote sterns overleden aan vogelgriep. Het Zeeuwse Landschap meldt dat medewerkers momenteel in witte pakken de dode vogels rapen en opruimen. In Waterdunen bevinden zich 7.000 grote sternparen en daarmee is het de grootste kolonie van Nederland. De verwachting is dat er nog veel meer zullen sterven.
Dode grote stern
Een dode grote stern © Het Zeeuwse Landschap
Tot voor kort kregen alleen watervogels zoals ganzen en eenden vogelgriep en bleven de kustbroedvogels, zoals de grote stern, gespaard. Dat is nu verleden tijd. Gisteren werd ook al bekend dat een grote kolonie grote sterns in natuurgebied De Petten op Texel is getroffen door de vogelgriep.
Het Zeeuwse Landschap hoopte aanvankelijk dat Waterdunen de dans zou ontspringen, maar nu blijkt dat ook deze grote sterns met vogelgriep besmet zijn. Zowel de volwassen vogels als hun jongen worden momenteel dood aangetroffen in het gebied: "Het is een ernstig en erg besmettelijk virus. Dus we moeten in ieder geval onszelf ook goed beschermen", vertelt Fred Schenk van Het Zeeuwse Landschap.

'Het slaat enorm om zich heen nu'

Het virus grijpt snel om zich heen: "We hadden een prachtige start van het seizoen met een enorme vestiging van die grote sterns. Ze broeden op snavelafstand en dat zorgt ervoor dat ze elkaar erg snel besmetten. Het slaat enorm om zich heen nu", legt Schenk uit.
Ook Marcel Klootwijk van het Zeeuwse Landschap bevestigt dat de vogelgriep erg besmettelijk is: "Je hebt er geen controle op, want wilde vogels vliegen waar ze willen. Voordeel is wel dat deze kustbroedvogels altijd langs het water vliegen en dus niet het land ingaan. Ze zijn wel óók besmettelijk voor andere vogelsoorten."
Grote stern
In Waterdunen worden honderden dode grote sterns geruimd © Het Zeeuwse Landschap

Het Zeeuwse Landschap over de grote stern

"In Nederland broeden jaarlijks ongeveer 17.000 tot 20.000 grote sterns. Naast Nederland broedt de soort in meer landen in Noord-Europa en van daaruit komt hetzelfde slechte nieuws. Hele kolonies in Frankrijk en Engeland zijn al verdwenen hierdoor en verwacht wordt dat het broedseizoen in heel Noord-Europa afgeschreven kan worden."
De grote sterns leven ook in het gebied bij Yerseke-Moer. Marcel Klootwijk van het Zeeuwse Landschap heeft vanochtend gekeken hoe de vogels er daar aan toe zijn: "Daar heb ik gelukkig nog geen dode vogels gevonden. Maar het is afwachten hoe het zich daar ontwikkeld."
Bezoekers van Waterdunen worden gewaarschuwd. Het vogelgriepvirus kan namelijk ook gevaarlijk zijn voor mensen en huisdieren. Je mag nog steeds door het gebied wandelen, maar wanneer je een dode vogel vindt, moet je die niet aanraken of oppakken.