Deze zomer mogelijk nog een keer vluchtelingen naar Terneuzen, 'afscheid was emotioneel'

De crisisnoodopvang voor vluchtelingen in de voormalige bibliotheek van Terneuzen is de gemeente goed bevallen. Burgemeester Erik van Merrienboer sluit niet uit dat het gebouw in de komende maanden nog een keer dienst zal doen als opvang. Vandaag zijn de laatste vluchtelingen vertrokken en is de opvang gesloten.
Opvangcentrum Terneuzen
De vluchtelingen sliepen op stretchers in de voormalige bibliotheek. © Gemeente Terneuzen
In de bibliotheek was ruimte voor 150 mensen. Door de drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten vluchtelingen daar regelmatig de nacht doorbrengen op een stoel. De 25 veiligheidsregio's zijn daarom bijgesprongen. Per toerbeurt van twee weken regelen vier veiligheidsregio's crisisnoodopvang. Zeeland behoorde tot de vier veiligheidsregio's die als eerste aan de beurt was.
Over het verloop van de opvang in Terneuzen is burgemeester Van Merrienboer tevreden. "Het zijn omstandigheden waar je mensen niet te lang in wil ontvangen, maar het is door de mensen zelf, de vrijwilligers en de buurtbewoners eigenlijk heel goed verlopen in Terneuzen."

Voor herhaling vatbaar

Hij prijst daarom ook de vrijwilligers en buurtbewoners die hun steentje hebben bijgedragen aan de opvang. "Het was hard werken voor veel mensen. Maar het maakt ook een energie los, zeker als je weet voor wie je het doet", zegt Van Merrienboer. "Het is ook heel dankbaar om het te kunnen doen. Het waren maar 150 mensen en dan ben je ook in staat om de mensen te leren kennen." Iets wat de kwaliteit van de opvang ten goede komt volgens de burgemeester.
Het afscheid van de vluchtelingen viel coördinator Nysja de Jonge: "Bij het vertrek kregen we een hoop bedankjes. En voor sommigen was het ook best wel emotioneel. Dat geldt overigens zowel voor de vluchtelingen als voor de vrijwilligers."
De voormalige bibliotheek in Terneuzen
De voormalige bibliotheek in Terneuzen © Google Maps
De komende tijd wil Van Merrienboer het verloop van de opvang in Terneuzen nog evalueren 'en ook nog even goed naar de buurt luisteren'. Maar hij durft wel al te zeggen dat de gemeente binnen nu en twee maanden nog een keer onderdak zal bieden aan vluchtelingen. Ook wil hij het lege bieb-gebouw eventueel nog gebruiken voor de opvang van Oekraïners.

'Hopelijk net zo goed opgevangen, maar geen garanties'

De laatste vluchtelingen in Terneuzen zijn vandaag met een bus opgehaald en naar een crisisnoodopvang gebracht in Loon op Zand, waar ze worden opgevangen in een sporthal. De groep blijft wel bij elkaar en dat is voor De Jonge een prettig idee: "Het ging gewoon goed in de groep. Dan is het fijn dat ze niet opnieuw kennis moeten maken met andere mensen." Burgemeester Erik van Merrienboer hoopt dat de opvang in Loon op Zand minstens net zo goed is als in Terneuzen, 'maar garanties heb ik niet'.