Politieke partijen zien opnieuw kansen voor tolvrije Westerscheldetunnel in 2025

Drie politieke partijen hebben een plan bedacht om de Westerscheldetunnel toch vanaf 2025 tolvrij te maken. De SP, SGP en BBB dienen daarvoor een voorstel in bij de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer.
Tolplein Westerscheldetunnel
Het tolplein bij de Westerscheldetunnel © Cor Oudesluijs
Het geld moet volgens Chris Stoffer van de SGP komen uit een pot die gereserveerd is voor 'Regio Deals'. "Daarin is 900 miljoen euro gereserveerd voor het stimuleren van de economie. De eerste 260 kunnen naar Zeeland om de tunnel tolvrij te maken."
De Regio Deals zijn een samenwerking tussen het Rijk en de regio's om geld te investeren in onder andere ondernemerschap, zorg, onderwijs en veiligheid. Volgens Stoffer is het geld nog niet geoormerkt en kan daardoor een groot gedeelte naar het plan om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken.

'Wens wordt breder gedragen'

Volgens Stoffer is er een goede kans van slagen, omdat het volgens hem een nadrukkelijke wens is van de coalitiepartijen. "Ook wordt die breder gedragen," zegt de SGP'er in de radio-uitzending Zeeland wordt wakker
Chris Stoffer vertelt over zijn plan bij Goedemorgen Zeeland
In februari dit jaar maakte de minister bekend dat het niet van plan is de Westerscheldetunnel eerder tolvrij te maken dan 2030. Toen zei minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers dat er niet voldoende geld was om tolheffing eerder af te schaffen. Ook de komende jaren zou dat niet het geval zijn.

Deze week ingediend

Eerdere onderzoeken wezen uit dat het vervroegd tolvrij maken haalbaar is en voordelen oplevert voor de regio. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich in de zomer van 2021 positief uit over een motie van de SP en BBB om de tunnel zo snel mogelijk tolvrij te maken. Ook een motie van de SGP om daar alvast alle nodige stappen voor te zetten, werd aangenomen.
De drie partijen hebben nu samen een voorstel ingediend bij de behandeling van de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer.