Laatste verdachte drugszaak Kapelle veroordeeld tot zes jaar celstraf

Een 44-jarige Rotterdammer is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en een geldboete van 20.000 euro. Hij is de laatste van in totaal acht mannen die terechtstonden voor de smokkel van bijna 1.500 kilo cocaïne in Kapelle. Vijf van hen werden eerder tot celstraffen tussen de vier en zeven jaar veroordeeld, twee mannen werden vrijgesproken.
Cokaïne
1.468 kilo cocaïne werd gevonden in een loods in Kapelle © Politie Zeeland
De straf voor de Rotterdammer is lager uitgevallen dan de eis. Als het aan het Openbaar Ministerie lag, had de man acht jaar achter de tralies moeten zitten. De drugs werden drie jaar geleden ontdekt in een container in de haven van Antwerpen, met bestemming Kapelle. De politie besloot één kilogram cocaïne te laten zitten en die te volgen.
Uiteindelijk belandde die container in de loods van een bedrijf in Kapelle. De rechter acht bewezen dat de 44-jarige Rotterdammer betrokken was bij de invoer van de cocaïne, omdat hij op dat moment in de loods aanwezig was. Daarnaast maakt de rechtbank uit EncroChat-gesprekken op dat de Rotterdammer betrokken was bij het importeren van de in totaal 1.468 kilo cocaïne. De straatwaarde van de onderschepte partij cocaïne bedroeg volgens de politie zo'n 100 miljoen euro.

Hoger beroep andere verdachten

Alle mannen die eerder veroordeeld zijn, zijn in hoger beroep gegaan. Tijdens een voorbereidende zitting eind april van dit jaar voor het hof in Den Bosch werd besloten dat twee buitenlandse verdachten hun hoger beroep in vrijheid mochten afwachten. De andere verdachten zitten nog vast.