Nieuwe agenten voor Zeeland in aantocht: eerste lichting nieuwe opleiding komt er aan

In de loop van dit jaar gaat de eerste lichting agenten die op een nieuwe manier les krijgen, instromen in het politiekorps in Zeeland. Om de opleiding aantrekkelijker te maken is ie verkort en wordt les gegeven op de werkplek zelf. Zoals op het bureau in Vlissingen. En dat allemaal om het tekort aan agenten aan te vullen.
politie opleiding
Leer Ontwikkel Plek binnen de politie opleiding in Vlissingen © Omroep Zeeland
Op het bureau in Vlissingen leren de agenten in opleiding de praktijk. "Het LOP is de Leer- Ontwikkelplek binnen de politie-opleiding waar studenten hun begeleiding krijgen en zich voorbereiden op leren in de praktijk", zegt Marco Smulders. Hij is hoofd regieteam eenheid Zeeland-West-Brabant en verantwoordelijk voor de opleidingen.
"Met de nieuwe opleiding brengen we theorie en praktijk veel dichter bij elkaar", vervolgt Smulders. "Ze gaan veel meer vanuit de praktijk aan de slag. We hebben het politie-onderwijs op deze manier een stuk dichterbij gebracht." Tot vorig jaar duurde de politie opleiding drie jaar. Dat is ingekort naar twee jaar. Het instroomniveau is wel verhoogd van mbo niveau drie naar mbo niveau vier.

Op en neer reizen

Voorheen reisden de agenten hun hele opleiding op en neer naar de opleiding elders in het land. Ze gingen drie maanden naar school en hadden drie maanden praktijk. In de nieuwe situatie zitten de agenten tijdens het eerste jaar negen maanden op de academie in Rotterdam. Daarna komen ze naar Vlissingen en zitten daarnaast nog drie dagen op school.
Het tweede jaar is een combinatie van theorie en praktijk. Voor de theorie gaan ze dan twee dagen naar Bergen op Zoom. De praktijk leren ze in Vlissingen.

90 Zeeuwen in opleiding

"Op dit moment krijgen 270 mensen op deze nieuwe manier les", zegt Smulders. "Daarvan zijn er 90 Zeeuw die dus de komende twee jaar klaar zijn en in zullen stromen in de eenheden in Zeeland, te weten Walcheren, het Oosterscheldebekken of Zeeuws-Vlaanderen."
Hij zegt dat het tekort aan mensen bij de politie in Zeeland niet op korte termijn wordt opgelost, maar dat er op deze manier wel een inhaalslag gemaakt wordt.
Agenten kijken kenteken na
Onder toeziend oog van begeleider kijken deze agenten in opleiding een kenteken na © Omroep Zeeland
Een van de Zeeuwse agenten die op de nieuwe manier wordt opgeleid is Stefanie. Zij heeft vandaag van de praktijkbegeleider de opdracht gekregen om een verkeerscontrole te doen en de papieren te controleren. "Deze opdracht krijgen we om ervaring op te doen voor onze portfolio", aldus Stefanie. We moeten allerlei opdrachten uitvoeren waarmee we kunnen aantonen dat we onderdelen van het politievak beheersen."

Praktijkgerichte opleiding

"Ik vind de nieuwe opleiding heel prettig", zegt Stefanie. "Ik ben zelf iemand die uit de praktijk leert. Eerst krijgen we nu negen maanden theorie, maar in de praktijk krijg je er pas een beeld bij. Dat werkt voor mij heel goed. Daarnaast is de kortere reistijd wel een voordeel. Hoewel het sparren met medestudenten nu lastiger te plannen is. Dat deden we voorheen onderweg naar en van de academie."
Toch zijn er nog aandachtspunten in de nieuwe opleiding. De werkdruk op de begeleiding van de studenten is op dit moment hoog door een tekort aan personeel. Hierdoor komen die begeleiders nauwelijks aan andere, reguliere taken toe.

Theorie en praktijk

Of de kwaliteit van de opleiding voldoet, moet nog blijken. "Maar volgens mij zit dat wel goed", zegt Marco Smulders. "Theorie en praktijk liggen nu veel dichter bij elkaar. We leveren bekwame collega's af die direct in de praktijk aan de slag kunnen."