Bedrijf in Cadzand stopt met bultrugexcursies

De organisator van de bultrugexcursies stopt ermee. Knokke Boat vaart ook langs de zandplaten in de Westerschelde om zeehonden te spotten en besloot nadat het dier in de buurt gespot werd om tochten aan te bieden. "Na overleg met onze mariene bioloog, die zelf ook contact heeft gehad met internationale experts, hebben we besloten om geen 'whale watching' tochten meer aan te bieden", laat het bedrijf op Instagram weten.
Bultrug Vlissingen
Woensdag is de bultrug voor de kust van Vlissingen gespot © Omroep Zeeland
"De bultrug blijkt niet gezond te zijn en kan niet voldoende eten vinden in de Noordzee en de Scheldemonding. Mensen die ondertussen geboekt hebben, worden terugbetaald of omgezet naar zeehonden spotten voor dezelfde tarieven", wordt verder nog vermeld op Instagram.
Stichting SOS Dolfijn reageerde verbaasd op het organiseren van zulke tochten. "Zo'n boot werkt verstorend, terwijl de bultrug op dat moment naar eten aan het zoeken is", zegt Annemarie van den Berg. Het dier is de afgelopen tijd regelmatig springend gespot, maar de stichting maakt zich zorgen over de bultrug. "Mensen zeggen dan: 'Kijk, hij is gezond.' Maar springt hij omdat hij blij is of met een soortgenoot communiceert, of springt hij omdat hij last heeft van zijn huid?", zegt Van den Berg. "Dit dier is erg mager, heeft afwijkingen... zijn huid is verschrikkelijk."
De andere boottochten en activiteiten van het bedrijf gaan wel door. "Als er bij geluk de bultrug gespot wordt zullen we met respect voor internationale regels onze passagiers het dier laten bewonderen. Indien de veiligheid van mensen en de boot niet in gevaar komt, trachten we ook tussen het strand en het dier te varen om te vermijden hem richting het strand te laten gaan."