Van dierlijke naar plantaardige eiwitten: minder dieren en stikstof, meer kansen voor Zeeland

De stikstofcrisis biedt ook kansen: juist in Zeeland heeft teelt van eiwitrijke plantaardige gewassen dé toekomst. Zeeuwse en West-Brabantse ondernemers en onderzoekers uit de agrifoodsector waren donderdag in Bergen op Zoom bijeen om te praten over de eiwittransitie: minder dieren voor de voedselproductie, minder stikstofuitstoot én toekomstkansen voor de groene sector.
Een handvol kidneybonen uit Zeeuws-Vlaanderen
Een handvol kidneybonen uit Zeeuws-Vlaanderen © HAK beeldbank
De Zeeuwen moeten er aan wennen dat ze hun vertrouwde karbonaadje of eitje wat vaker laten staan, zegt Johan Dureleijn van Food Delta Zeeland een netwerk van Zeeuwse bedrijven, overheden en kennisinstellingen op het gebied van voedselvernieuwing. "Dat is beter voor de inwoners én voor de planeet." Nederland en ook Zeeland, zucht onder de stikstofcrisis en de nieuwe, ingrijpende maatregelen die de regering heeft aangekondigd bewijzen dat het 'twee voor twaalf' is. "Meer plantaardige eiwitten betekent dat minder dieren nodig zijn en dat beperkt de stikstofuitstoot." Het mes snijdt aan twee kanten: Zeeland helpt mee aan oplossingen voor het stikstofprobleem én biedt de landbouw toekomstkansen.

Peulen en bonen

Jurriaan Visser van landbouwcoöperatie CZAV in Wemeldinge ziet vooral mogelijkheden in de teelt van peulen en bonen. "Dat zijn eiwitrijke gewassen die zich prima lenen als vleesvervanger", zegt Visser. "We doen al veel projecten samen met voedselproducenten in en buiten Zeeland, Daarbij bekijken we hoe we meer bonen kunnen telen in Zeeland voor zowel de Nederlandse als de Europese consumenten." Teeltmogelijkheden zijn er volop met velerlei soorten rode, zwarte, witte, bruine bonen de ene iets zoeter dan de ander, en met onderlinge smaakverschillen.

Snacks uit Kapelle

Nu al liggen hamburgers, worstjes en andere vleesproducten in de Zeeuwse winkelschappen die op basis van bijvoorbeeld algen, peulen en andere niet-dierlijke vervangers zijn gemaakt. Ook vegetarische snacks zijn in, constateert ondernemer Florus Zwartbol uit Kapelle. Zijn bedrijf produceert sinds vijf jaar knapperige snacks van Zeeuwse groenten en fruitgewassen en de zaken lopen dermate voorspoedig dat hij vorig jaar een chipsfabriek heeft overgenomen. Plantaardig heeft de toekomst, is zijn stellige opvatting. De producten liggen inmiddels op diverse plaatsen in de winkelschappen in Zeeland maar ook buiten de regio is de belangstelling groot.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.