Glimmende brochure moet omwonenden Perkpolder antwoorden geven

Met een glimmende informatiebrochure worden de 20.000 omwonenden van Plan Perkpolder op de hoogte gebracht en gehouden over het stranddorp dat er moet gaan verrijzen. Projectontwikkelaar Waterzande hoopt de omwonenden hiermee duidelijkheid te geven, vooral ook over de grond.
Impressie Waterzande
Zo gaat Waterzande eruit zien. © LiPS
Wim van den Abbeele kondigde vorige week namens Waterzande de komst van de folder aan, als reactie op de voortdurende verhalen over de 1,5 miljoen kubieke meter grond die vanaf augustus aangevoerd gaat worden. Ondanks dat Van den Abbeele zegt te kunnen aantonen dat de grond, die gebaggerd wordt uit de Antwerpse haven, schoon is, ageert stichting Schone Polder nog steeds tegen het plan. De stichting denkt dat het onmogelijk is om schone grond te halen uit de haven, en vindt bovendien dat de ophoging van acht tot tien meter in strijd is met de wet.
De projectontwikkelaar schrijft in de folder dat de grond afkomstig is uit de diepere lagen van de havenbodem en dat het eigenlijk gewoon zand is. Bodemanalyses en certificaten moeten de zuiverheid van de grond garanderen. Uit onderzoek van Trouw en Omroep Zeeland blijkt dat er PFAS in de grond zit. Maar volgens de projectontwikkelaar blijven de PFAS-waarden binnen de wettelijke normen.

Grond wordt er zelfs beter van

Dat betekent volgens Van de Abbeele dat de grond gewoon gebruikt mag worden. De polder zou er zelfs beter van worden, schrijft de projectontwikkelaar in de folder. "Door de druk van de nieuwe grond op de landbouwgrond zal de zoetwaterbel eronder zich uitbreiden, en dat komt de landbouw ten goede."
De polder moet worden opgehoogd omdat de toekomstige bewoners van het stranddorp zicht over de Westerschelde is beloofd. De plannen van Waterzande zijn, om naast het bebouwen van de Koppeldijk en het voormalige veerplein, het stranddorp te creëren op 10 hectare van de Westelijke Perkpolder. De overige 90 hectare van die polder moet natuur gaan worden, waarbij samengewerkt wordt met het Grenspark Groot-Saeftinghe.
Wim van den Abbeele Perkpolder
Projectontwikkelaar Wim van den Abbeele van Waterzande op de plek waar de eerste huizen van plan Perkpolder moeten komen. © Omroep Zeeland
Tom Willaert van de Business Club Perkpolder is blij met de plannen én met de folder. Hij zegt dat ondernemers staan te trappelen om mee te doen met de invulling van de faciliteiten voor het stranddorp, zoals een restaurant en een multifunctioneel gebouw waar bedrijven zich in kunnen vestigen.
"We wachten al sinds het wegvallen van de veerboot op een sociaal economische impuls voor Perkpolder en omgeving", zegt Willaert, "En dat een groep mensen, die zeggen dat ze namens de omwonenden spreken, de ontwikkelingen keer op keer tegenhouden, maakt me kwaad. Wij hebben 85 ondernemers in onze club, stichting Schone Polder is maar een klein aantal mensen."
Waterzande vanuit lucht
Waterzande vanuit de lucht © Gebiedsontwikkeling Perkpolder
Van den Abbeele wacht geduldig de lopende rechtszaken af die tegen de verschillende onderdelen van het project lopen. Hij verwacht dat de Raad van State toestemming zal geven voor de bouw van de eerste 85 woningen waarvan al 70 procent is verkocht.
Ondertussen heeft Waterzande het oude Veerhuis opgekocht dat grondig wordt verbouwd tot info- en verkoopkantoor. Vanaf juli wil de projectontwikkelaar daar iedere zondag aanwezig zijn, om potentiële stranddorpbewoners te gaan ontvangen.