Waarom je komend weekend mogelijk mensen in beschermende witte pakken op het strand ziet

Je hoeft niet verbaasd op te kijken als je komend weekend mensen in witte pakken op een West-Zeeuws-Vlaams strand ziet: de gemeente Sluis surveilleert namelijk preventief langs de stranden om aan vogelgriep gestorven vogels op te ruimen. De gemeente heeft signalen ontvangen dat er - behalve in natuurgebied Waterdunen - ook op andere plekken meer dode vogels worden gevonden dan normaal, waaronder aangespoeld op het strand.
Grote stern
In Waterdunen werden deze week al honderden dode grote sterns geruimd © Het Zeeuwse Landschap
De maatregel wordt genomen omdat het komend weekend warm wordt en de gemeente Sluis grote drukte verwacht op de stranden. Mensen worden maar zelden ziek van het vogelgriepvirus, maar het kan gebeuren als er sprake is van direct en intensief contact. Ook kunnen huisdieren ziek worden als ze met de dode dieren in aanraking komen.
De gemeente adviseert daarom om honden aan de lijn te houden en zelf afstand te bewaren en de dode dieren niet aan te raken. De verwijdering van eventueel aangespoelde vogels gebeurt door de gemeente Sluis. In natuurgebieden gebeurt dit door Het Zeeuwse Landschap. Medewerkers dragen daarbij beschermende kleding.
Wie een dode vogel aantreft op het strand, kan dit melden bij de strandwacht of zelf contact opnemen via het mailadres vogelgriep@gemeentesluis.nl of de piketlijn van Gemeentewerken, 0117 - 457200. Dode vogels in Waterdunen kunnen gemeld worden bij Het Zeeuwse Landschap. Medewerkers daarvan lopen rondes in Waterdunen. Wie op een andere plek een dode vogel vindt, kan dat melden bij de landelijke NVWA.
Afgelopen week bleek dat in natuurgebied Waterdunen tussen Breskens en Groede honderden grote sterns overleden zijn aan de vogelgriep. Tot voor kort kregen alleen watervogels zoals ganzen en eenden vogelgriep en bleven de kustbroedvogels, zoals de grote stern, ongedeerd. Dat is nu verleden tijd.
"Andere soorten kustbroedvogels krijgen het nu ook", zei Marcel Klootwijk van Het Zeeuwse Landschap gisteren al. "Visdieven en kokmeeuwen, die zijn echt zeegebonden." Tot nu toe valt het volgens hem nog mee, vergeleken met wat er in Waterdunen gebeurt ."Het is een handjevol ten opzichte van de grote sterns."