Open water is toch nét even iets anders: kinderen krijgen zwemles in het Goese Meer

Goes is de enige plek in Nederland waar leerlingen schoolzwemmen in open water krijgen. Dat zeggen initiatiefnemers van de gemeente Goes en de sportlerarenopleiding CIOS. In het Goese Meer kregen de groepen 7 en 8 van alle basisschool les in suppen, kanoën en leerden ze een vlot bouwen.
Kinderen van Goese scholen krijgen buitenzwemles
Het doel is natuurlijk om de zwemvaardigheid en zelfraadzaamheid bij kinderen te vergroten. "Zeeland is een provincie waar veel water is", legt Joeri Cloosterman uit. Hij is leraar bij sportopleiding CIOS. "Helaas gaat het daar niet beter mee als je naar de getallen kijkt. Zowel qua zwemvaardigheid van kinderen als de getallen van de ongevallen. Sommigen kinderen hebben nog nooit in open water gezwommen, dus alle aspecten die daarbij komen kijken, proberen we mee te geven."
Kinderen basisschool de Zuidwesthoek zijn druk aan het oefenen met de kano
Kinderen basisschool de Zuidwesthoek zijn druk aan het oefenen met de kano © Omroep Zeeland
Zo leerden Lara, Issrae en Emma van basisschool de Zuidwesthoek dat die kwallen in het Goese Meer helemaal geen kwaad kunnen. "Ze hebben uitgelegd dat ze geen tentakels hebben", vertelt Emma. Issrae vult aan: "Ze zijn eigenlijk banger van ons, al vind ik ze er toch wel vies uit zien."

Win-win situatie

Niet alleen de leerlingen van de basisscholen krijgen het één en ander mee. De leerlingen van sportopleiding CIOS leren ook bij. Zij geven namelijk de lessen aan de basisschoolkinderen. Cloosterman: "Een win-winsituatie dus en voor onze leerlingen is dit zeer welkom. Sommigen hebben afgelopen jaren door corona alleen maar theorie gehad en onze opleiding is natuurlijk juist praktijkgericht. Extra fijn dus dat dit nu kan."