Nieuwe thorarol uit Jeruzalem komt aan in Zeeland: 'Dit is nog nooit gebeurd'

De Joodse Gemeente Zeeland heeft vandaag een nieuwe thorarol in gebruik genomen. Een unieke gebeurtenis, want sinds de oprichting van de Joodse gemeente in 1705 is dat nog nooit gebeurd. De rol - die in Jeruzalem met de hand is geschreven op perkament - werd vandaag afgemaakt en naar de synagoge in Middelburg gebracht.
Unieke gebeurtenis: Joodse Gemeente Zeeland neemt nieuwe thorarol in gebruik
"De schrijver van de rol, die noemen we de sofeer, die is een jaar bezig geweest met het schrijven van de rol", vertelde Luuc Smit, de chazan (voorganger) van de synagoge in Middelburg. "Hij schrijft met speciale inkt en met een veer. Er mag niks fout gaan, want als er een klein dingetje aan een Hebreeuwse letter fout is, dan kan het een hele andere betekenis krijgen. En dan is de rol niet meer goed."

'Alsof je zelf een thorarol hebt geschreven'

Het is traditie om de laatste zinnen van de thorarol af te schrijven voordat de rol in gebruik genomen wordt. Smit was een van de mannen die daarbij mag helpen: "We hebben net om de beurt de sofeer de opdracht gegeven om namens ons een letter te schrijven. Dat is een hele eer, want voor diegene is het net alsof je zelf een thorarol hebt geschreven. Nou, dat is wat hè!"
Thorarol
De nieuwe rol werd van Galerie T naar de synagoge gebracht © Omroep Zeeland
Nadat de inkt was opgedroogd, werd de rol al dansend naar de synagoge gebracht. Toeschouwers wachtten de stoet op in de Herenstraat, om samen de synagoge in te gaan, al filmend en fotograferend. Daar werden zij opgewacht door een koor uit Amsterdam, dat voor de gelegenheid was overgekomen naar Zeeland om te zingen tijdens de dienst.
De synagoge in Middelburg is - op die in Amsterdam na - de oudste van Nederland. In 1705 werd de synagoge ingewijd, maar in de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw verwoest. In de jaren negentig werd het in ere hersteld en opnieuw ingewijd. In de jaren daarna ontstond een levendige Joodse gemeenschap. Momenteel worden er wekelijks diensten gehouden.
"Het is echt een bijzondere dag vandaag", benadrukte Smit. "Omdat er nog nooit door deze gemeente een thorarol is laten schrijven. Ik denk dat iedereen die weet wat een Thora is, hoe belangrijk die is voor de Joodse gemeenschap, dat het onze basis is van leven, begrijpt hoe belangrijk deze dag is. Dat we nu, zoveel tijd na de verwoesting van de synagoge, een nieuwe rol hebben kunnen laten schrijven, dat is ongekend."