'Stop met actief verleiden Vlamingen om in Hulst te komen wonen'

Als het aan de PvdA in Hulst ligt, stopt de gemeente met adverteren in Vlaanderen om Belgen te verleiden in Hulst te komen wonen. De partij vindt de reclames niet gepast nu veel starters en jongeren uit de gemeente juist moeite hebben om een huis te vinden in Oost-Zeeuws-Vlaanderen.
Te Koop bord huizenmarkt Hulst
De Belgen zorgen nu voor extra krapte op de markt © Omroep Zeeland
Het verleiden van Vlamingen om aan de Nederlandse kant van de grens te komen wonen heeft jarenlang de lokale woningmarkt overeind gehouden. "Maar als je kijkt naar nu, waarin starters en jonge gezinnen moeite hebben met het vinden van een huis, dan is zo'n reclame moeilijk uit te leggen", zegt fractievoorzitter Rob Lambert.
In de woonvisie die de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten samen hebben opgesteld staat dat de gemeenten de komende jaren extra Vlamingen naar Zeeuws-Vlaanderen willen trekken. Van de drie gemeenten profiteert Hulst het meest van de Vlaamse migratie. Dankzij de nieuwe inwoners krimpt de gemeente niet, maar groeit het.
De drie gemeentes willen de komende tien jaar 1.000 tot 1.500 Vlaamse huishoudens extra naar Zeeuws-Vlaanderen halen. Dat komt jaarlijks neer op 100 tot 150 gezinnen. Die komen bovenop de huishoudens waar al rekening mee werd gehouden. Die twee bij elkaar opgeteld betekent dat er jaarlijks wordt gerekend op 200 tot 300 Vlaamse huishoudens. Hiervoor willen de gemeentes extra woningen gaan realiseren.

Belgen nog steeds welkom

Dat de gemeente moet stoppen met reclames over de grens wil niet zeggen dat Belgen niet meer welkom zouden zijn. "We willen ze niet weghouden. Als ze zelf actief op zoek gaan naar een huis in de gemeente zijn ze meer dan welkom. Jarenlang hebben ze er ook voor gezorgd dat onze huizenmarkt redelijk stabiel was. Maar het gaat er voornamelijk om dat je als gemeente niet het initiatief gaat nemen om meer mensen te trekken", legt Lambert uit.
Rob Lambert PvdA Hulst
Lambert is niet tegen verhuizingen van Belgen, wel dat het gepromoot wordt © Omroep Zeeland
Daarnaast drijft het de huizenprijzen op volgens de partij en is in het verleden gebleken dat Vlamingen die in Hulst komen wonen hun sociale leven niet meeverhuizen. "Er wordt hier weliswaar gewoond, maar er wordt hier niet naar school gegaan, niet gesport, niet gewerkt en weinig vrijwilligersfuncties vervuld."

Starters hebben het moeilijk

In vrijwel heel Nederland hebben starters het moeilijk op de woningmarkt. Dat blijkt ook binnen de partij zelf. De nummer 4 op de lijst, de 23-jarige Mika Lossie, heeft grote moeite om in Hulst een huis te vinden. "Ik ben in september afgestuurd en wilde terug naar Zeeland. Ik woon voorlopig bij mijn ouders en dat is voor even wel prima, maar te lang heb ik ook geen zin in", legt hij uit.
Lossie kijkt zowel naar huur- als koopwoningen. "De wachtlijsten bij de woningbouw lopen soms op tot drie jaar. Kopen is moeilijk, omdat ik nog maar net ben begonnen met werken en je vaak wordt overboden."
Mika Lossie PvdA Hulst
Mika Lossie (23) zoekt sinds september een huis © Omroep Zeeland
Los van een reclamestop wil de PvdA in Hulst ook dat er werk wordt gemaakt van de bouw van meer seniorenwoningen. Volgens Lambert kan dit ook een oplossing zijn voor het woningtekort. "Senioren wonen nu vaak in een huis dat te groot voor ze is."

Keuze is beperkt

En de keuze voor een seniorenwoning is beperkt in de gemeente. "Je kunt of voor een prachtig duur appartement in de binnenstad van Hulst gaan, waar niet iedereen de portemonnee voor heeft, of je kunt naar een verzorgingshuis. Daar tussen zit te weinig keuze", zegt Lambert.
Morgen wordt in een commissievergadering van de gemeente Hulst de woonvisie besproken. In deze vergadering wil Rob Lambert zijn bezwaren bespreken.