Zeeuwse woningcorporaties halen deadline rookmelderplicht wél: 'We zijn op tijd begonnen'

Landelijk mogen woningcorporaties dan wel worstelen met de aankomende rookmelderplicht, in Zeeland hebben ze de boel op orde. Rondvraag leert dat Zeeuwse woningcorporaties de deadline van 1 juli wel verwachten te halen. Hoe dat komt? "We zijn op tijd begonnen met de voorbereidingen."
rookmelder
Per 1 juli moet op elke verdieping van een bestaand huis een rookmelder hangen © ANP
Vorige week gaven corporaties en koepelorganisatie Aedes aan dat het halen van de deadline op 1 juli niet voor alle organisaties haalbaar is. Dat komt mede doordat fabrieken door coronalockdowns in China stil lagen. Ook waren veel rookmelders via een collectieve aanbesteding van tweehonderd corporaties besteld bij een fabriek in Oekraïne.

Het hing al in de lucht

In Zeeland lijken deze problemen niet te spelen. Zeeuwland (Schouwen-Duiveland en Walcheren), l'escaut woonservice (Walcheren), Beveland Wonen, Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, Woongoed Middelburg en Stadlander (Tholen) geven allemaal aan de deadline van 1 juli in principe te halen. "We zijn heel vroeg gaan voorbereiden, nog voordat de wet er echt is gekomen", verklaart Marco van der Wel, directeur van Zeeuwland. "Het hangt al een jaar of twee in de lucht. We hadden de markt al afgetast en gekeken welke installateurs de melders konden plaatsen."
Zeeuwland moet nog zo'n tweehonderd huishoudens voorzien van een rookmelder. Een aantal van die huishoudens is niet bereikbaar, legt Van der Wel uit. "En de installateur moet natuurlijk wel een afspraak maken, we kunnen moeilijk inbreken en een rookmelder tegen het plafond plakken", grapt hij. Maar er is ook een aantal huishoudens dat geen rookmelder in huis wil.
Deze mensen weigeren categorisch. Het houdt een keer op.
Directeur Marco van der Wel, Zeeuwland
"Er zijn ook mensen die geen rookmelder willen. Dat verwondert me wel", zegt Van der Wel. "Normaal gesproken als het gaat om het onderhouden van de woningen, moet een huurder meewerken", zegt Van der Wel. "Maar als een huurder een rookmelder blijft weigeren, is het niet onze eerste prioriteit om daar energie in te blijven steken. Die mensen weigeren categorisch, het houdt een keer op."
Ook andere woningcorporaties hebben te maken met huurders die niet thuis geven. "Bij de huurders met wie we moeilijk contact krijgen, gaan op dit moment de wijkbeheerders op bezoek om een afspraak te maken voor het plaatsen van de rookmelders", vertelt een woordvoerder van Woongoed Middelburg.
Heb jij al een rookmelder in huis hangen? Vanaf 1 juli is het verplicht
Per 1 juli moet op elke verdieping van een bestaand huis een rookmelder hangen. Nieuwbouwwoningen moeten al sinds 2003 verplicht rookmelders hebben. Uit eerder onderzoek van Interpolis bleek al dat zo'n 17 procent van de huishoudens in Nederland nog geen rookmelder had. Onder huurders was dat percentage met 20 procent nog iets hoger.
Toch vindt ook Van der Wel dat de opdracht te groot is. "Het is een kolossale operatie, het was reëler geweest als er vanuit de wetgever iets meer tijd was gegeven", zegt hij. "Het vinden van personeel is in deze tijd ook heel ingewikkeld, dus iets meer tijd had het voor iedereen wel gemakkelijker gemaakt. Ik vind het niet verbazend dat het op heel veel plekken niet op tijd lukt."