Gevlucht of dood: grootste kolonie sterns eind deze week verdwenen uit Waterdunen

Het ziet er niet goed uit voor de kolonie grote sterns in Waterdunen, bij Breskens. Het Zeeuws Landschap verwacht dat tegen het einde van de week niks meer over is van de tot voor kort grootste kolonie van deze vogel in Nederland. In de afgelopen week zijn al zo'n vijftienhonderd volwassen en tweeduizend jonge dode vogels opgeruimd. Maar dit aantal is nog maar het topje van de ijsberg.
Grote stern, waterdunen, vogelgriep
In Waterdunen worden honderden dode grote sterns geruimd © Het Zeeuwse Landschap
Ze waren er trots op bij het Zeeuws Landschap. De kolonie grote sterns in Waterdunen was de grootste van Nederland. Reden om iedereen, die dat wilde, begin juli mee te nemen op een excursie om de 'unieke' kolonie van minstens zevenduizend stern paartjes van dichtbij te bekijken. Maar die excursie komt te laat, want tegen die tijd is er naar verwachting geen enkele grote stern meer te bekennen in het gebied.
Het is nog maar een derde ten opzichte van afgelopen vrijdag.
Fred Schenk, Zeeuws Landschap
Sterker nog: "Als dit zo doorgaat dan is er vrijdag niks meer over van de kolonie", zegt Fred Schenk van het Zeeuws Landschap. Het merendeel zal zijn gestorven en de enkele grote stern die geen vogelgriep heeft, zal zijn gevlucht. Schenk heeft de populatie de afgelopen dagen flink zien krimpen. "Als ik kijk hoeveel sterns er nu in de lucht hangen boven Waterdunen, dan is dat nog maar een derde ten opzichte van afgelopen vrijdag."
Hij ziet dan ook geen verbetering optreden. "Het laat zien dat de griep niet zomaar uitdooft." Vijf medewerkers van het Zeeuws Landschap zijn bijna continu in touw om dode vogels te rapen. Vanmorgen hebben ze samen naar schatting 350 tot 400 volwassen vogels gevonden en duizend jongen.

Ook op de Hooge Plaaten dode vogels

Waterdunen is geen uitzondering in vergelijking met andere gebieden in Nederland en Europa. Van collega's krijgt Schenk dezelfde geluiden te horen. Ook op de Hooge Plaaten, de zandplaten in de Westerschelde tussen Hoofdplaat en Breskens, liggen dode vogels.
Exacte aantallen daar zijn niet bekend, omdat Schenk nog geen tijd heeft gehad daar poolshoogte te nemen. Een bezoek staat voor later deze week gepland. Schenk schat in dat daar nu enkele honderden dode vogels liggen. Behalve sterns worden ook visdiefjes en kokmeeuwen getroffen door de vogelgriep.

Topje van de ijsberg

De aantallen dode vogels die Schenk telt, zijn een topje van de ijsberg denkt hij. "Want er sterven ook veel sterns op zee omdat ze daar vissen." Een deel daarvan spoelt aan. Dat is ook de reden waarom de gemeente Sluis dit weekend preventief heeft gesurveilleerd langs de stranden om dode vogels op te ruimen. Dit deed de gemeente vanwege de verwachte drukte op het strand door het mooie warme weer dit weekend.
Op de West-Zeeuws-Vlaamse stranden lijkt het vooralsnog mee te vallen. De gemeente Sluis meldt dat er afgelopen weekend rond de twintig dode vogels zijn aangetroffen tussen Nummer Eén/Slijkplaat tot aan de boot in Breskens. "De Gemeentewerken houden het goed in de gaten bij hun dagelijkse zwerfafvalrondes", laat de gemeente weten.