Panorama Walcheren verhuisd: 'Super dat we dit voor elkaar hebben gekregen'

Geen kerkbanken, kerkgezang of een pastoor voorin de kerk die zijn handen optilt naar de hemel; als je nu de Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen inloopt, loop je recht op een levensgroot schilderij van Panorama Walcheren. Na jaren in de Machinefabriek hebben de schilderijen nu een tijdelijke nieuwe plek gekregen.
Van kerkbanken met kerkgangers naar metersgrote schilderijen
"Heeft iemand Ruud gezien?" De vraag galmt nog na, terwijl op de achtergrond het geluid van een boormachine klinkt. Het is duidelijk: we zijn niet meer in de Machinefabriek. Leo Groenleer van Panorama Walcheren glimlacht: "Het galmt allemaal wat meer, er is minder ruimte en het licht is anders. Het geeft een heel andere sfeer, het is een unieke locatie."

Van kerkbanken naar schilderijen naar hotelbedden

Half mei moesten de levensgrote schilderijen van Walcherse plekken uit de Machinefabriek. Op de valreep werd een nieuwe - tijdelijke - locatie gevonden: de Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen. Tijdelijk omdat eind van het jaar de verbouwing tot hotel begint.
Toch overheerst vandaag, een dag voor de publieksopening, vooral opluchting onder de vrijwilligers van Panorama Walcheren. "Ik heb een supergevoel hier in de kerk", glimt Groenleer. "Super dat we dit voor elkaar hebben gekregen." En zo zie je op de plek waar vroeger kerkbanken stonden, nu meterslange schilderijen van onder andere Westkapelle, Dishoek en Vlissingen.
Ook Ruud Louwes van de Heilige Mariaparochie Walcheren, die tot voor kort in de kerk huisde, is blij met de tijdelijke bestemming. "Uiteindelijk is het toch wel heel mooi dat dit de nieuwe functie is. Dat mensen nog steeds naar de kerk kunnen komen. Kunnen kijken, het op een andere manier kunnen beleven en toch ook nog even afscheid kunnen nemen.

'We blijven moed houden'

Maar voor de vrijwilligers van Panorama Walcheren is november niet ver weg. "We zijn naarstig op zoek naar een vaste locatie waar we voldoende ruimte hebben. We zoeken een ruimte van zo'n 1.000 tot 1.500 vierkante meter. We blijven moed houden", zegt Groenleer. Maar voor nu: "Supergevoel. Het is een fantastisch gebouw. En we hebben voor elkaar gekregen om er weer wat moois van te maken."
De schilderijen zijn vanaf donderdag 23 juni voor publiek te bewonderen. Panorama Walcheren is iedere maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is 6 euro, onder de 12 jaar mag je gratis naar binnen.