Honderden Zeeuwse boeren bij protest: 'We laten zien dat we achter elkaar staan'

Naar schatting vijfhonderd Zeeuwse boeren hebben vandaag in het Gelderse Stroe meegedaan aan de stikstofdemonstratie. Een groot deel van hen kwam te laat vanwege de chaos op de wegen die de demonstranten grotendeels zelf veroorzaakten door met tractoren te komen. Melkveehouder Gerhard de Visser uit Aagtekerke had het er voor over: 'Thuis blijven voelde ook niet goed. We laten zien dat we achter elkaar staan.'
Honderden Zeeuwse boeren bij stikstofprotest in Stroe
De Visser was om 02.00 uur in de ochtend thuis vertrokken. "Je vraagt je wel af of het nou uitmaakt of je wel of niet komt. Maakt dat nou het verschil? Maar als we dat allemaal denken, dan komt er niemand. We laten nu echt zien dat we een hele dag daarvoor uittrekken om hier te zijn. Dat is op dit moment hetgeen wat we kunnen doen", vindt De Visser.

Boem, reduceren en klaar

"Ineens kon je zien wat voor stempel je kreeg en dat je moest gaan reduceren", zegt De Visser. Zonder duidelijke onderbouwing. Terwijl wij een sector zijn die echt wel mee wil denken, maar nu is het gewoon boem, reduceren en klaar. Dat doe je niet met een sector die al generaties lang op een verantwoorde manier produceert. Vandaar dat we hier zijn."

Verschillende groepen

De Zeeuwse boeren gingen in verschillende groepen naar Stroe. Vanaf Schouwen-Duiveland, een groep vanaf Tholen en een groep vanuit Zeeuws-Vlaanderen. De politie had vooraf gezegd te gaan handhaven als de tractoren de snelweg A58 op zouden gaan.
Boerenprotest
Boeren reden vanochtend over de snelweg richting Stroe © Omroep Zeeland
Een groep van zo'n 130 tractoren reed vanuit Zeeuws-Vlaanderen door de Westerscheldetunnel. Bij 's-Heerenhoek reed de groep de snelweg op. "Daar zijn ze in eerste instantie tegengehouden", vertelt een politiewoordvoerder. "Maar uiteindelijk is er toch voor gekozen om ze de snelweg op te laten gaan. We moeten daar toch realistisch in zijn en zorgen voor een veilige situatie voor iedereen. Voor het wegverkeer, maar ook voor de agenten." Volgens de politie zijn er geen boetes uitgedeeld.
Later is de groep nog door een afzetting voor de Vlaketunnel gereden. Die was vanwege werkzaamheden, bevestigt de politie. Verslaggever Eric Holm van Omroep Zeeland: "Ze hebben de afzetting aan de kant gezet en ze zijn en masse door de Vlaketunnel gereden."

Originele leuzen

Verschillende boeren hadden hun tractoren aangekleed met borden met leuzen erop. Daar zat een aantal originele bij. De leukste die wij tegen kwamen hebben we voor je in dit artikel gezet.

Het boerenprotest is de hele dag gevolgd door Omroep Zeeland in een liveblog. Dat is hier terug te lezen.