Zeeuwse Boeren: 'Snelweg vermijden met de trekker is onmogelijk'

De politie gaat optreden tegen boeren die morgen met de tractor via de snelweg naar het boerenprotest in Stroe rijden. Vanwege het boerenprotest in Gelderland wordt er gevreesd voor een verkeersinfarct.
Boerenprotest stroe
De protestborden hangen al klaar in Stroe © ANP
Boeren die woensdag met een tractor of ander landbouwvoertuig naar de actiedag in de Gelderse Vallei gaan, mogen niet over snelwegen of autowegen rijden. De politie gaat die verkeersregel "waar het nodig en mogelijk is" actief handhaven, laat een woordvoerder weten. De organisatoren van het protest willen zelf overigens ook niet dat hun achterban over de snelweg gaat rijden met de tractor.
'Niet op de snelweg' is het bovenste punt van een gedragscode die actiegroep Farmers Defence Force (FDF) naar deelnemers heeft gestuurd. Daarop staan ook punten als 'niet blokkeren' en 'geen geweld plegen'. Tijdens eerdere boerenprotesten, die ook om het stikstofbeleid draaiden, reden boeren met tractoren herhaaldelijk over snelwegen heen. Dat is wettelijk verboden, omdat het gevaarlijke situaties kan opleveren. "Door hun traagheid kunnen tractoren op de snel- en autoweg zorgen voor onveilige situaties", legt de politie nog eens uit. De woordvoerder voegt eraan toe dat per situatie wordt bekeken wat er precies moet gebeuren, mochten boeren toch over de snelweg of autoweg gaan rijden. De boete voor met de tractor over de snelweg rijden bedraagt 390 euro.

"Binnendoor rijden is onmogelijk"

"Helemaal volgens de regels kunnen we het niet doen. Met vijftien- à zestienhonderd trekkers door de dorpen rijden, dat is pas gevaarlijk", zegt akkerbouwer en veehouder Hubert Gaakeer uit Stavenisse. Hij regelt het boerenprotest vanuit Tholen, waar op dit moment 34 demonstranten zich hebben aangemeld, "en het aantal loopt nog steeds op." Hij noemt het "onmogelijk" om niet de A58 op te rijden met de tractor morgenochtend, terwijl de politie het verboden heeft.
Ook akkerbouwer Kees Hanse uit Zierikzee gaat morgen op de tractor naar het protest, met de auto gaan noemt hij geen optie. "We worden geboren op de trekker", zegt hij in het radioprogramma Zegt U Het Maar waar hij inbelt. De akkerbouwer, die ook actief is voor de Partij voor Zeeland en landelijk voor de BoerBurgerBeweging, doet een oproep aan de politie om de boeren op de meest veilige manier naar de Veluwe te begeleiden. Hanse: "En dat is niet binnendoor door de dorpen, waar kinderen door naar school rijden. De politie weet ook dat wij met voertuigen rijden die dertig ton wegen, met wielen van 2,5 meter hoog en een meter breed. daar wil je geen naar schoolgaand kind onder krijgen." Hij noemt het net zoals Gaakeer levensgevaarlijk om de boeren binnendoor te sturen en doet een verzoek om de boeren op de meest veilige manier over de snelweg te begeleiden.

Animo wordt onderschat

Volgens Hanse wordt het morgen een historische dag. "Wij gaan morgen naar de Veluwe en aan Nederland laten zien hoe groot ons platteland is." De akkerbouwer denkt ook dat de politie onderschat hoeveel boeren er naar het protest gaan. "Zij hebben het over 'een paar honderd voertuigen'. Ik weet niet hoe die mensen aan die gegevens komen, want ik heb er toch wel een aantal meer dan een paar honderd. Er komen honderden voertuigen, alleen al vanuit Zeeland." Volgens Hanse is het een soort van sneeuwbal, want mensen melden zich nog steeds aan de lopende band aan volgens de akkerbouwer. "Ik haal mijn handen ervan af als de politie ons bij Steenbergen tegenhoudt, vanaf dat moment leg ik de verantwoording volledig bij de politie als zij die hele stoet binnendoor willen gaan leiden."