Zuster in duster Guadalupe overdonderd door alle berichten: 'Niet alle helden dragen een cape, sommigen dragen een badjas'

Guadalupe Kole, de zuster in een duster, wordt overstelpt met berichten. Sinds de Middelburgse afgelopen maandag bij ons in het nieuws kwam, staat haar telefoon roodgloeiend en heeft ze de harten van zowel Zeeuwen als de rest van Nederland veroverd.
Zuster in duster Guadalupe is overdonderd door alle berichten die ze kreeg
Guadalupe werkt tijdens haar nachtdiensten in een kamerjas, omdat ze merkte dat ouderen met dementie daar rustiger van worden, En haar aanpak viel op. Haar video op Facebook is bijna een miljoen keer bekeken en leverde duizenden reacties op. Deze reacties heeft Guadalupe stuk voor stuk gelezen en soms ook beantwoord.

Tranen in mijn ogen

De Middelburgse is overdonderd door alle lieve woorden. "Het is echt ontroerend. Ik had gewoon tranen in m'n ogen tijdens het lezen," vertelt ze aangedaan. "Dat mensen zulke mooie dingen over je zeggen, voelt echt heel speciaal. Het geeft je zelfvertrouwen een boost."
Guadalupe Kole werkt tijdens nachtdiensten in een badjas.
Guadalupe Kole werkt tijdens nachtdiensten in een badjas © Omroep Zeeland
Haar vier kinderen zijn apetrots op hun moeder. "'Mama, je gaat viral!', riepen ze. 'Weet je hoeveel likes je hebt? Het is niet normaal!'" Guadalupe is ontzettend dankbaar voor alle reacties. "Er zijn zelfs mensen die ik niet ken die me privéberichtjes sturen. Zo was er iemand die zei: 'Ik had gewild dat je de zuster van m'n moeder was toen ze overleed.' Dat is echt ontroerend. Of een man die zei: 'Wat jij doet, is niet te leren.'"

'De Spaanse Zuster'

De vrouw die ze in de reportage verzorgt, is inmiddels overleden. Ze is 99 jaar geworden. "De video was een afsluiting van mijn rouwproces. Ik hoop dat mevrouw nu in de hemel is", zegt ze zacht. "Als je voor een ouder iemand mag zorgen, ook al is dat een paar maanden, is dat best intensief. Deze vrouw noemde me altijd 'de Spaanse zuster'. Ik kon heel goed met haar opschieten."
Guadalupe trekt voor haar werk een duster en sloffen aan
Guadalupe trekt voor haar werk een duster en sloffen aan © Omroep Zeeland
Guadalupe vindt het belangrijk om liefde te geven. "Ik ben opgevoed met liefde en empathie en dat wil ik doorgeven. Juist ook in mijn werk. Het is belangrijk om verder te kijken dan de persoon die in het bed ligt. Deze vrouw was ooit een jonge vrouw met dromen. Ze heeft een heel leven achter de rug."
Het is een week vol hoogtepunten voor de Middelburgse ouderenverzorgster. "Gisteren heb ik een dubbel diploma ontvangen. Ik ben zo blij en trots. Al m'n kinderen waren erbij. Ik heb nu verzorgende 3 IG en maatschappelijke zorg. Voor mijn Nederlands had ik een 8 dus daar ben ik heel blij mee!"