Vrees voor miljoenenclaim slinkt, vergunning Brouwerseiland terecht geweigerd

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft goed gehandeld door een streep te zetten door de plannen van Brouwerseiland. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist in een zaak die was aangespannen door de projectontwikkelaar. Die rekende er na een aantal beloftes van de gemeente op dat het vakantiepark er mocht komen. Toch besloot de gemeenteraad in 2020 anders.
Brouwerseiland volgens animatie van projectonwikkelaar
Brouwerseiland volgens animatie van projectonwikkelaar © Zeelenberg Architectuur
Tijdens de zitting van deze zaak in april zei de advocaat van de gemeente Schouwen-Duiveland dat er afspraken waren gemaakt met het college van burgemeester en wethouders en niet met de gemeenteraad. Volgens advocaat Tycho Lam hoeft een gemeenteraad zich niet te houden aan afspraken die het college van B&W maakt.
En daar is de Raad van State het mee eens. Een overeenkomst met de gemeente betekent niet automatisch dat de gemeenteraad zijn goedkeuring geeft, maar de vrijheid heeft een eigen oordeel te vormen.
Dat er te weinig rekening zou zijn gehouden met de belangen van de projectontwikkelaar is de Raad van State het ook niet eens. Volgens de uitspraak heeft de gemeenteraad juist wel zijn best gedaan, door op het verzoek van de projectontwikkelaar voor 7 november 2020 een besluit te nemen. Iets wat de gemeenteraad ook deed in een extra belegde raadsvergadering.

Hoe zat het ook alweer?

Op dertien kunstmatige eilandjes in het Grevelingenmeer zouden 325 vakantiewoningen worden gebouwd. Volgens voorstanders zou Brouwerseiland vijfhonderd vaste en 715 tijdelijke banen opleveren. Tegenstanders betwijfelden dat en wezen op de gevolgen voor de natuurlijke omgeving.
Surfers zouden hun vaste stek ook kwijtraken, waarmee ook meteen een groot aantal surftoeristen zou wegblijven. Er zou worden gebouwd tegen een primaire waterkering aan, de Brouwersdam.
Bovendien ligt de locatie, de Middenplaathaven, middenin een beschermd Natura 2000 gebied.
Van deze zitting hing veel af, voor zowel de gemeente als de projectontwikkelaar. Als een zwaard van Damocles hing een schadeclaim van 90 miljoen euro boven deze zaak. Naast een zaak bij de Raad van State, heeft de projectontwikkelaar nog een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente waarin deze claim wordt behandeld. Maar nu de gemeente volgens de Raad van State niet onrechtmatig heeft gehandeld is de kans van slagen voor het toekennen van dit bedrag uiterst klein.
Brouwerseiland
Zo moest Brouwerseiland eruit komen te zien. © Zeelenberg Architectuur
Het is niet voor het eerst dat de projectontwikkelaar van Brouwerseiland voor de Raad van State staat. In 2019 oordeelde de Raad van State dat Brouwerseiland niet kon worden gebouwd, omdat er nog veel vragen onbeantwoord bleven. Zo was de invloed van het vakantiepark op de omgeving niet duidelijk.
Naar aanleiding van deze uitspraak trok de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland de steun voor het plan in. Daarop werd in de zomer van 2020 een aangepast plan ingediend, dat op goedkeuring kon rekenen van het college van burgemeester en wethouders. Maar in het halve jaar dat hierop volgde roerden tegenstanders zich en uiteindelijk viel in november de beslissing en stemde een meerderheid van de gemeenteraad tegen de vernieuwde plannen en viel het doek voor Brouwerseiland.