Hop, hop! Tijd voor authentiek Zeeuws bier (maar daar moeten we nog wel tien jaar op wachten)

Onderzoekers van InHolland en Naturalis zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe hopvariëteit die authentiek Hollands is. Aan de basis van die nieuwe variëteit ligt een hopplant uit een gedroogde plantencollectie van zo'n driehonderd jaar oud, uit het Stadshuismuseum in Zierikzee. Nelleke Kreike, lector bij InHolland, en Aleid Offerhaus van Naturalis vertelden er vandaag over in de Zeeuwse Kamer.
Hopplant
Onderzoekers zijn op zoek naar een authentieke Nederlandse hopplant © ANP
Nelleke Kreike, lector Green Biotechnology, werd benaderd door een bierbrouwer en hopleverancier voor het onderzoek. "Hollandse bierbrouwers gebruiken op dit moment vooral hop uit het buitenland, daar groeit het beter. De hop die nu in Nederland groeit, heeft niet zo'n goeie smaak." Vroeger groeide er meer hop in Nederland, maar met de komst van wijn en jenever werd het drankje - en daarmee de plant - minder populair.
"Nu is het weer helemaal in, vooral speciaalbiertjes", zegt Kreike. "En lokale brouwers zoeken naar hop dat lokaal geteeld kan worden, want dat maakt een hele mooie keten." Met die wens werd er bij Kreike aangeklopt.

Zierikzeese hop. Of toch niet?

"Mijn eigen onderzoek stond er eigenlijk compleet los van, maar ik was een herbarium uit het Stadhuismuseum in Zierikzee aan het onderzoeken. En daar zat toevallig een oude hopplant in", vertelt Aleid Offerhaus van Naturalis. Het herbarium - een collectie gedroogde planten - is geconserveerd door een oude familie uit Zierikzee.
De hop uit Zierikzee is een waardevolle toevoeging aan het onderzoek: "Het profiel van de Zeeuwse hop leek heel erg op een hopplant uit Horst, in Noord-Limburg. Horst is een plek waar ooit een kasteel heeft gestaan met een tuin waarin vermoedelijk hop gegroeid heeft", legt Offerhaus uit. Dat zou kunnen betekenen dat de hopplant potentie heeft voor goed bier. "Maar ook heeft het plantje het lang volgehouden, dat zegt ook wel iets."
Zeeuws bier
Over zo'n tien jaar kunnen we een authentiek biertje proeven © ANP
Helemaal Zeeuws bleek de hop helaas niet te zijn. "Na onderzoek kwamen we erachter dat het herbarium waarschijnlijk uit Leiden komt. Maar", verdedigt Offerhaus, "ik wil wel een lans breken voor Zeeland, hoor. Zonder de conservatie van de Zeeuwse familie had deze plant niet meer bestaan. Het is helemaal dankzij Zeeland dat we straks gaan proeven hoe een authentiek Nederlandse hop smaakt."
Ondanks de hoopgevende resultaten uit de Zierikzeese hop, zal het nog wel even duren voordat de onderzoekers een variëteit hebben ontwikkeld waar ze tevreden mee zijn. "Het is heel duur onderzoek, dus we hebben ons moeten beperken tot een aantal samples. Maar er is nog zoveel meer te onderzoeken", vertelt Kreike enthousiast.

Nog een jaar of tien

Uiteindelijk is het de bedoeling om de beste soorten hop met elkaar te kruisen, om de ideale variëteit te creëren. "Dat is hoe veredeling gaat, kijken hoe de ouders van die planten in elkaar zitten en kijken hoe we zo met elkaar kunnen kruisen dat 'ie goed groeit, dat 'ie ziekteresistent is, dat de opbrengst goed is. Het duurt wel een jaar of tien voordat we daar een biertje van kunnen drinken."
Luister hier De Zeeuwse Kamer van woensdag 22 juni