Zeeuwse huisartsen op het Malieveld: 'Het water staat ons nu echt aan de lippen'

Een Zeeuwse vlag wappert op het Malieveld in Den Haag tussen de spandoeken van duizenden in witte shirts gestoken huisartsen uit het hele land. 'Ook op Tholen gaan we kopje onder' staat erop.
Huisartsen protesteren op het Malieveld in Den Haag
Huisartsen protesteren op het Malieveld in Den Haag © Omroep Zeeland
Uit alle delen van Zeeland zijn tientallen huisartsen naar Den Haag afgereisd om actie te voeren. "Het is moeilijk om mijn praktijk te sluiten en alleen spoedzorg te doen", vertelt huisarts Christine Greeven uit Middelburg, "maar het water staat ons aan de lippen."

Wachtlijsten

De huisartsen protesteren tegen de hoge werkdruk. Patiënten die worden doorgestuurd naar psychische hulp, jeugdzorg of maatschappelijke zorg stuiten op lange wachtlijsten en blijven aangewezen op de zorgen van de huisarts. "Alles komt bij ons terecht", zegt huisarts Arie Speelman uit Zierikzee. "Een patiënt met een psychisch probleem stuur ik naar Emergis en die krijg ik net zo hard op mijn bordje terug."
"Het water staat ons nu echt aan de lippen", zegt ook Angelique Tirion uit Goes. "In Zeeland gaat de komende tien jaar vijftig procent van de huisartsen met pensioen. Jonge huisartsen zien er tegenop om een praktijk over te nemen vanwege alle regeldruk. We zijn de poortwachter van de zorg, maar alle poorten waar we naartoe willen verwijzen, zijn gesloten. De wachtlijsten lopen overal op en uiteindelijk wordt dit over de schutting gegooid bij de huisarts."

Avonduren

Daarnaast is er nog de bureaucratische regeldwang. "Ik besteed elke dag vijf uur aan administratie", vertelt Speelman uit Zierikzee. "Dat doe ik meestal dan maar in de avonduren." Het verminderen van al die belastende administratie staat hoog op het wensenlijstje van de protesterende artsen.
Volgens Tirion moet de minister een visie maken voor de langere termijn. "We moeten tien, twintig jaar vooruit denken. Als je ziet dat jonge artsen afhaken omdat zij vastlopen op alle regeldruk, dan is dat dood en doodzonde."
Protestactie huisartsen Malieveld
Protestactie huisartsen Malieveld © Omroep Zeeland
"De minister weet niet wat 'ie mist, weet niet wat 'ie mist", wordt gezongen op het podium, "Totdat ze er niet meer is, tot de huisarts er niet meer is." Een groot applaus klinkt. De sfeer is gemoedelijk, maar de bezorgdheid is ondertussen groot. De Zeeuwse Tweede Kamerleden Joba van den Berg en Jacqueline van den Hil van regeringspartijen CDA en VVD steken de demonstranten een hart onder de riem.
"Heel indrukwekkend en mooi om te zien hoe eensgezind iedereen is", zegt Van den Berg. "De huisarts is de spin in het web, heel laagdrempelig, dat moet zo blijven. Er moeten middelen bij komen en de administratie moet gehalveerd worden. Niemand is de zorg in gegaan om achter een bureau formulieren in te vullen." Van den Hil vult haar aan: "Minder regels is meer tijd voor zorg, daar roep ik de minister elk debat toe op."
De minister wordt verwacht, maar meldt zich dan op het laatste moment af. De menigte fluit.