Tien bijzonder mooie treffers en dé opvallendste statistieken van een seizoen amateurvoetbal

Met de promotie van SKNWK uit Nieuwerkerk van woensdag zit het seizoen erop in het amateurvoetbal. Tijd voor een terugblik in cijfers. Wie werden er kampioen, welk team scoorde het meest en welke trainer was het succesvolst?
Om nog even het geheugen op te frissen beginnen we met tien bijzondere Zeeuwse doelpunten, die het afgelopen seizoen op televisie te zien waren in Omroep Zeeland Sport. De sportredactie heeft uit de vele goals enkele pareltjes geselecteerd.
Bekijk hier tien mooie treffers uit het afgelopen voetbalseizoen
Zeven Zeeuwse clubs werden kampioen, de belangrijkste prijs in het amateurvoetbal. Dat zijn Kloetinge (1e klasse B zaterdag), Oostkapelle/Domburg (2e klasse E zaterdag), VCK (3e klasse A zaterdag), WHS (3e klasse B zaterdag), VC Vlissingen (4e klasse A zaterdag) en Kruiningen (4e klasse B zaterdag).
In bijna alle klassen van het zaterdagvoetbal werd dus een Zeeuwse ploeg kampioen. Alleen in de Derde Divisie lukte dat niet. In het zondagvoetbal was Hontenisse met afstand de beste ploeg in de 4e klasse A.
Met RCS en SKNWK zijn er nog twee ploegen die, via de nacompetitie, promoveerden. In totaal spelen dus negen regioploegen volgend seizoen een klasse hoger.

Degradanten

Daartegenover staan acht degradanten: GOES (Derde Divisie zaterdag én 3e klasse A zaterdag), Serooskerke, Bruse Boys en 's-Heer Arendskerke (2e klasse E zaterdag), Duiveland, Krabbendijke en NOAD'67 (3e klasse B zaterdag).
Voetbal Goes Staphorst
Aanvoerder Ruben Hollemans (l) en Stefan de Bert degraderen dit seizoen met GOES uit de derde Divisie © Orange Pictures
Er werd weer flink gescoord op de velden. Zes ploegen slaagden erin om de grens van honderd doelpunten te passeren (beker, competitie en nacompetitie). Luctor Heinkenszand wist maar liefst 126 keer het net te vinden in 33 duels.
Een gemiddelde van 3,8 per wedstrijd. Helaas voor de ploeg van trainer Giovanni Siereveld was het niet genoeg voor promotie.

Meeste goals

Luctor Heinkenszand 126
WHS 121
Zeelandia Middelburg 106
SC Stavenisse scoorde van alle Zeeuwse ploegen het minst. In de competitie scoorde vierdeklasser slechts dertien goals. In het bekertoernooi werd ook maar één keer gescoord. In totaal dus maar veertien treffers in 25 duels (gemiddelde 0,6). Werk aan de winkel voor volgend seizoen.

Minste goals

SC Stavenisse 14
Corn Boys 18
Hansweertse Boys 19
Hontenisse-keeper Sjoerd de Graaf kan terugkijken op een prima seizoen
Hontenisse-keeper Sjoerd de Graaf kan terugkijken op een prima seizoen © Harry Brouns
Een goede verdediging is vaak een eerste stap richting succes. Het geldt onder meer voor Hontenisse, dat dus kampioen werd in de 4e klasse zondag én de minste tegentreffers incasseerde van alle Zeeuwse ploegen.
Keeper Sjoerd de Graaf kreeg in dertig duels (competitie en beker) slechts achttien tegentreffers en hield zestien keer zijn doel schoon.

Minste tegengoals

Hontenisse 18
Spui 22
VCK 22
Vijf ploegen incasseerden meer dan honderd tegendoelpunten. Vooral bij Corn Boys (4e klasse A zondag) was het prijs. De ploeg uit Sas van Gent kreeg 130 tegengoals in dertig duels (competitie en beker). Een gemiddelde van 4,3 per wedstrijd.

Meeste tegengoals

Corn Boys 130
Hoofdplaat 121
Hansweertse Boys 114
Voetbal WHS Jasper Gunter
WHS-topscorer Jasper Gunter © Wim Fase
WHS uit Sint-Annaland was de eerste Zeeuwse ploeg die dit seizoen kampioen werd. Met dank aan de vele overwinningen, want WHS won 26 van de dertig wedstrijden.
Jasper Gunter speelde daarin een belangrijke rol. De aanvaller werd topscorer met 45 doelpunten.

Meeste zeges

WHS 26
Hontenisse 25
Luctor Heinkenszand 24
SC Stavenisse en Hansweertse Boys mochten maar één keer het geluk proeven van een overwinning. Opvallend is dat beide ploegen van elkaar wonnen in de 4e klasse B zaterdag!
SC Stavenisse deed dat op 19 maart 2022 op eigen veld met 1-0. En Hansweertse Boys won op 16 oktober 2021 met 2-1.

Minste zeges

SC Stavenisse 1
Hansweertse Boys 1
Schoondijke 2
Cadzand 2
voetbal De Westhoek Kruiningen
Jimmy van Nieuwenhuijzen van Kruiningen schermt de bal af voor Delano Westerink van FC De Westhoek'20 © Frans van Pagee
Geen enkele ploeg bleef zonder nederlaag in het afgelopen seizoen. Hontenisse, Kruiningen en WHS verloren slechts twee keer (beker, competitie en nacompetitie). Een knappe prestatie.

Minste nederlagen

Hontenisse 2
Kruiningen 2
WHS 2
Corn Boys, dat al de meeste tegentreffers incasseerde, verloor ook het vaakst: 27 keer in dertig wedstrijden. Hoofdplaat, dat met Biervliet gaat fuseren, deed het met 26 nederlagen niet veel beter.

Meeste nederlagen

Corn Boys 27
Hoofdplaat 26
NOAD'67 24
HVV'24
Archief - HVV'24 (gele shirts) zorgde voor de grootste zege van het seizoen © Harry Brouns
De krachtsverschillen tussen ploegen komen vaak tot uitdrukking in het toernooi om de districtsbeker. Dat was ook het afgelopen seizoen weer zo. Bijvoorbeeld bij HVV'24 tegen Corn Boys: 17-0. Het is de wedstrijd waarin de meeste goals gescoord werden in het afgelopen seizoen.

Doelpuntrijkste duels

23-9-2021 districtsbeker HVV'24 - Corn Boys 17-0
4-9-2021 districtsbeker VCK - SC Welberg 13-1
30-10-2021 competitie Jong Ambon - VC Vlissingen 4-10
6-6-2022 competitie Breskens - SDO'63 12-1
21-5-2022 competitie Halsteren - Duiveland 9-4
voetbal WHS Leon de Witte
Leon de Witte, trainer van zaterdag derdeklasser WHS © Wim Fase
Van de trainers in het amateurvoetbal heeft Leon de Witte van WHS het hoogste puntenpercentage gehaald. De Witte komt tot een score van 88,9%. Hij won in dertig wedstrijden met WHS 26 keer en speelde twee keer gelijk. Hij pakte daarmee tachtig van de negentig haalbare punten. De Witte heeft voor volgend seizoen overigens nog geen club gevonden. Hij wordt bij WHS opgevolgd door Karl Vergouwen.

Puntenpercentage trainers

Leon de Witte WHS 88,9%
Veli Eryürük Hontenisse 86,7%
Huib en Aloys Meerman VCK 79,3%
Giovanni Siereveld Luctor Heinkenszand 78,8%
Marvin Paauwe Kruiningen 78,7%
Het seizoen zit er nu op. De nieuwe competitie begint in de Derde Divisie op zaterdag 20 augustus (Hoek). Een week later begint de Hoofdklasse (Kloetinge en GOES). In het weekend van 24/25 september start de competitie voor de overige klassen.
Op onze speciale pagina kun je uitgebreidere statistieken van het voetbalseizoen 2021/22 teruglezen.