Van Anrooij tweede op NK tijdrijden, maar geen medaille en niet op podium

Shirin van Anrooij heeft voor Zeeuws succes gezorgd op het Nederlands kampioenschap tijdrijden. De wielrenster uit Kapelle wist de tweede tijd van de dag te rijden. Normaal gesproken krijg je dan een zilveren medaille, maar dat feest ging niet door. Omdat ze goud pakte in de beloftencategorie mocht ze niet meer meegenomen worden in de einduitslag van de elite-vrouwen, waar de winst ging naar Ellen van Dijk.
Shirin van Anrooij op het parcours rondom Emmen
Shirin van Anrooij op het parcours rondom Emmen © ANP
"Het ging echt heel goed", zegt Van Anrooij na afloop. "Boven verwachting zelfs. Ik kon blijven gaan en dat gaf me een heerlijk gevoel." Dat gevoel verdween toen de Kapelse zich opmaakte voor de podiumceremonie. "Ik mocht daar niet staan en mijn tweede plek werd gegeven aan Riejanne Markus die in een mindere tijd over de streep kwam." Daartoe had de KNWU besloten en ondanks commentaar van Van Anrooij en haar ploeg Trek-Segafredo bleef de wielerbond bij dat besluit. "Het is echt heel erg zonde, want het is super speciaal om bij de elite-vrouwen op het podium te komen. Het is echt een zootje, want de gouden medaille die ik zou krijgen voor de beloftecategorie hadden ze ook niet liggen. Die krijg ik deze week met de post."

De wedstrijd

Vorig jaar eindigde Van Anrooij - bij haar eerste deelname aan het NK wielrennen bij de elite vrouwen - nog als zevende. Vier vrouwen die boven haar eindigde deden dit jaar niet mee. Mede daardoor was Van Anrooij voorafgaand aan de wedstrijd al gebombardeerd tot kanshebber op een medaille. Na het eerste meetpunt was de renster van Trek-Segafredo degene met de derde snelste tijd. Alleen Ellen van Dijk en Riejanne Markus waren sneller.
In het tweede gedeelte van de wedstrijd die startte in tussen de zeehonden in de dierentuin in Emmen ontliepen de drie dames elkaar nog altijd niet veel. Op het snelle parcours dat ongeveer 30 kilometer telde ging de winst uiteindelijk met overtuiging naar Ellen van Dijk, ploeggenote van Van Anrooij, die haar vijfde nationale titel pakte bij het tijdrijden.

Spannend secondespel

Voor Van Anrooij was het een secondespel met Markus. Bij de eerste tijdmeting was het verschil slechts één seconde. Bij de tweede tussentijd noteerde Van Anrooij de tweede tussentijd en had ze een voorsprong van twintig seconden op Markus. In het laatste deel vergrootte Van Anrooij de voorsprong op Markus en hield op de streep 35 seconden over.